Jordan uživa podporo Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Jordan uživa podporo Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Tako kot v prvih dveh krogih glasovanj je vodja demokratske manjšine Hakeem Jefrries iz New Yorka dobil več glasov od Jordana, vendar le 210 demokratskih glasov, za izvolitev na položaj pa je potrebnih najmanj 217 glasov. Jordan je dobil najmanj glasov do zdaj – 194. Podpore mu ni namenilo 25 republikancev, izgubil pa bi jih lahko le pet.

Demokrati republikance pozivajo, naj odnehajo in sprejmejo ponudbo za izvolitev sprejemljivega zmernega republikanskega kandidata z njihovo podporo, vendar pa je Jordan v četrtek izjavil, da je bil Kevin McCarthy izvoljen šele po 15 krogih, zato bodo nadaljevali.

Republikanci so si po Jordanovih porazih v torek in sredo nato v četrtek vzeli premor in se pogajali za zaprtimi vrati. V uvodu so sklenili, da bodo vršilcu dolžnosti predsednika Patricku McHenryju iz Severne Karoline začasno do januarja 2024 podelili polna pooblastila.

Po tretjem neuspehu Jordana so republikanski kongresniki sklenili, da se mu odpovedo in poiščejo drugega kandidata. "Sestati se moramo in ugotoviti, kdo bo naš predsednik," je novinarjem povedal Jordan, ko je potrdil, da se je njegova kandidatura končala. "Po svojih najboljših močeh si bom prizadeval pomagati temu posamezniku, da bomo lahko pomagali ameriškemu narodu," je dodal.

Jordan v 16-letni karieri ni predlagal nobenega zakona. Ukvarja se s preiskavami demokratov in vodi preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika Joeja Bidna. Demokrati in nekateri republikanci menijo, da ne bo nikoli sposoben voditi predstavniškega doma, kjer je potrebno težko delo iskanja kompromisov znotraj republikancev in z demokrati.

Grožnje nasprotnikom Jordana

McCarthy je bil odstavljen 3. oktobra na pobudo republikanca s Floride Matta Gaetza, ki je bil jezen zaradi dogovora z demokrati o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade.

Luči na koncu predora za zdaj še ni, saj Jordanovi republikanski nasprotniki vztrajajo, da ne bodo volili zanj, njegovi najodločnejši zagovorniki pa trdijo, da ne bodo glasovali za nikogar drugega.

Mudi pa se vsem zaradi načrtovane potrditve pomoči Izraelu in Ukrajini, sredi novembra pa bo potrebno novo podaljšanje financiranja vlade.

Jordanovi podporniki so v zadnjem tednu skušali republikance, ki mu nasprotujejo, prepričati celo z grožnjami. Republikanec iz Kolorada Ken Buck je na televiziji NBC povedal, da je do petka prejel štiri grožnje s smrtjo, ostal pa je tudi brez pisarne v Koloradu, kjer mu je lastnik odpovedal najemno pogodbo.

Grožnje s smrtjo je prijavila tudi republikanka iz Iowe Mariannette Miller-Meeks, žena kongresnika Dona Bacona iz Nebraske pa je dobila poplavo jeznih anonimnih sporočil, naj pritisne na moža.

Jordanov tiskovni predstavnik Russell Dye je grožnje s smrtjo in nadlegovanje ostro obsodil in menil, da morajo republikanci stopiti skupaj.