V glavnem mestu Mehike se je danes zvrstilo več protestov. Foto: Reuters
V glavnem mestu Mehike se je danes zvrstilo več protestov. Foto: Reuters

Protestniki so vrata razbili z belim avtomobilom mehiškega državnega elektropodjetja, medtem ko je imel predsednik Andres Manuel Lopez Obrador vsakodnevno jutranjo tiskovno konferenco. Zahtevali so pravico za 43 študentov, ki so v nepojasnjenih okoliščinah izginili septembra 2014 v jugozahodni provinci Guerrero.

Policija je na kraju dogodka uporabila solzivec in v palači postavila ovire. Nekaj protestnikom je pred tem uspelo vstopiti v stavbo. Do sredine dopoldneva je bilo prizorišče po navedbah prič mirno. Več kot 100 protestnikov pred palačo še vedno šotori. Tamkajšnji mediji poročajo, da so nekaj storilcev aretirali.

Predsednik Lopez Obrador je na novinarski konferenci incident označil za jasno provokacijo. "Hočejo, da se odzovemo z nasiljem. Mi tega ne bomo storili, nismo represivni organ," je dejal. Dodal je, da se bo s protestniki sešel in da ne bo zatrl protestov ter da bo vlada še naprej preiskovala primer pogrešanih študentov, ki so izginili v enem od najbolj znanih nasilnih incidentov v državi.

"Želijo le izzivati," je bil oster in dodal, da s protestniki manipulirajo skupine za varstvo človekovih pravic, ki so proti njegovi vladi in ne želijo, da bi resnica prišla na dan. Za to trditev ni predložil nobenih dokazov.

Nekaj protestnikov so aretirali. Foto: Reuters
Nekaj protestnikov so aretirali. Foto: Reuters

Prav tako je odvetnike staršev pogrešanih dijakov obtožil, da so jim prepovedali pogovore z njim, česar tudi ni dokazal. Poudaril je, da vlada še naprej išče študente, in dejal, da se bo s starši še pogovoril.

Svojci pogrešanih študentov in njihovi podporniki so sicer v mehiški prestolnici danes izvedli vrsto protestov. Med drugim so pred vladnim uradom izvedli sedečo stavko in zahtevali srečanje s predsednikom.

Center za človekove pravice Miguela Agustina Pro Juareza, ki zastopa družine pogrešanih dijakov, je sporočil, da ne podpira dejanj nekaterih protestnikov. Na družbenem omrežju X so sporočili, da obžalujejo pomanjkanje dialoga s predsednikom in vlado v zadnjih mesecih, in zavrnili obtožbe, da manipulirajo z družinami žrtev. "Pozivamo k ponovni vzpostavitvi spoštljivega dialoga," so dodali.

Študenti z učiteljišča v mestu Ayotzinapa so se 26. septembra 2014 v kraju Iguala udeležili protesta, na katerem so izražali nezadovoljstvo nad politiko zaposlovanja lokalnih oblasti, ki naj bi bila diskriminatorna do učiteljev z ruralnih območij.

Ukradli so pet avtobusov, s katerimi naj bi se nato udeležili nadaljnjih protestov, tudi v prestolnici. Po uradnih ugotovitvah so jih na ukaz župana Iguale zajeli skorumpirani policisti in jih predali pripadnikom lokalnega narkokartela. Ti naj bi jih ubili in njihova trupla sežgali na smetišču blizu mesta Cocula.

Svojci študentov so ta scenarij vselej zavračali in trdili, da skuša vlada prikriti vpletenost visokih politikov in vojaških častnikov v poboje. Tem dvomom so se pridružili tudi neodvisni preiskovalci, ki so v svojem poročilu poudarili, da niso našli nobenih dokazov, da bi bila trupla študentov sežgana na smetišču.