Nadia Murad in njena odvetnica Amal Clooney v Združenih narodih leta 2017. Foto: EPA
Nadia Murad in njena odvetnica Amal Clooney v Združenih narodih leta 2017. Foto: EPA

Civilna tožba, ki so jo na sodišču v New Yorku vložili odvetniki tožnikov, med njimi tudi odvetnica za človekove pravice Amal Clooney, se sklicuje na priznanje Lafargea, da je terorističnim skupinam, vključno z Islamsko državo, plačal milijone, da je lahko njegova cementarna na severu Sirije v letih 2013 in 2014, ko so se druga podjetja umaknila iz države, še naprej delovala.

Podjetje, ki se je leta 2015 združilo s švicarskim podjetjem Holcim, se je na sodnem procesu v ZDA leta 2022 strinjalo, da ameriškemu pravosodnemu ministrstvu izplača kazen zaradi podpiranja terorističnih skupin v Siriji v vrednosti 687 milijonov dolarjev, piše Guardian.

Sorodna novica Nobelova nagrada za mir za boj proti nasilju nad ženskami

Tožniki od sodišča pričakujejo razsodbo, da je Lafarge odgovoren za kršitev ameriškega protiterorističnega zakona in da podjetju odmeri odškodnino vključno s plačilom sodnih stroškov. Tožba se nanaša na šest milijonov dolarjev, ki naj bi jih Lafarge v letih 2013 in 2014 izplačal skrajni Islamski državi, da je lahko njegova cementarna v Siriji še naprej obratovala.

V tožbi so opisane grozote, ki so jih v letu 2014 doživljali jezidi. Med njimi tudi Nadia Murad, ki so jo skrajneži IS-ja posilili, mučili in prodali kot spolno sužnjo. Po treh mesecih ji je uspelo pobegniti in najti zatočišče v Nemčiji, kjer je javno spregovorila o zlorabah, ki jih je zagrešil IS. Leta 2018 je prejela Nobelovo nagrado za mir.

Kurdsko govoreči jezidi so etnična verska manjšina, ki živi predvsem v Iraku in je sčasoma prevzela elemente islama in krščanstva.

Sodni proces proti podjetju Lafarge poteka tudi v Franciji, kjer je največji svetovni proizvajalec cementa obtožen sokrivde v zločinih proti človečnosti v Siriji in financiranju terorističnih organizacij, med njimi skrajne Islamske države, še piše Guardian.