Prizor iz obalnega mesta Viña del Mar. Foto: Reuters
Prizor iz obalnega mesta Viña del Mar. Foto: Reuters

Oblasti se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo, nekateri že ocenjujejo, da gre za najhujše požare v zgodovini države. Samo v priljubljenem turističnem mestu Viña del Mar po besedah županje Macarene Ripamonti pogrešajo še 190 ljudi. Ena od domačink je dejala, da v eni od sosesk požara ni prestala niti ena hiša. Tako v Viña del Maru kot v Valparaisu, ki ležita dobrih sto kilometrov od prestolnice Santiago de Chile, je bilo zaradi poletnih počitnic veliko turistov. V regiji Valparaiso živi skupno okoli milijon ljudi.

Domačin iz mesta El Olivar je razmere za BBC opisal kot "peklenske" in dodal, da je večina prebivalcev starostnikov, ki se niso mogli pravočasno rešiti pred ognjem. Samo v tem mestu je ogenj prizadel med 3000 in 6000 hiš.

V mestu Valparaiso so začasno ustavili vse načrtovane operacije in postavili več začasnih terenskih bolnišnic. Zdravstvenim delavcem bodo pomagali tudi študentje medicine, poroča BBC.

Mnogi domačini so morali zapustiti domove. Foto: Reuters
Mnogi domačini so morali zapustiti domove. Foto: Reuters

Boric razglasil izredne razmere

Prizadeto regijo je v nedeljo obiskal predsednik države Gabriel Boric, ki se je v bolnišnici srečal s preživelimi in ocenil, da gre za naravno nesrečo z največ žrtvami od potresa in cunamija leta 2010, ko je v državi umrlo približno 500 ljudi. Boric je v Valparaisu razglasil izredne razmere in obljubil vladno podporo ljudem, da bi se lahko hitreje postavili na noge. "Vsi skupaj in prav vsak med nami se bori s tem požarom. Najpomembneje je, da rešimo čim več življenj," je dejal. Oblasti so ob tem vse pozvale, naj ne potujejo na območja, ki so jih prizadeli požari.

Pristojna nacionalna agencija ocenjuje, da je do nedelje pogorelo skoraj 26.000 hektarjev površin v osrednjih in južnih regijah Čila. Aktivnih naj bi bilo še 40 požarov, s katerimi se ob podpori več kot 30 helikopterjev in letal bojuje okrog 1400 gasilcev ter 1300 vojakov in prostovoljcev.

Oblasti so ponekod razglasile policijsko uro, s čimer želijo reševalnim službam zagotoviti bolj prazne ceste in s tem lažji dostop do prizadetih območij.

Vzrok požarov še preiskujejo, je pa bilo na območju v zadnjih dneh zelo vroče, pihal je tudi močan veter.

V požarih v Čilu umrlo že več kot sto ljudi