Predsednica Peruja Dina Boluarte vztraja, da ima čiste roke. Foto: Reuters
Predsednica Peruja Dina Boluarte vztraja, da ima čiste roke. Foto: Reuters

Perujska policija je na domu predsednice Boluarte izvedla racijo v okviru preiskave korupcije in neprijavljenih luksuznih ur, je poročal Deutsche Welle. Preiskujejo jo zaradi obtožb, da je na položaju nezakonito obogatela.

Predsednice ob raciji ni bilo doma. Perujsko tožilstvo je sprožilo preiskavo, potem ko je časopis La Encerrona na začetku meseca opozoril na njeno nošnjo različnih ur Rolex.

Boluarte je pred tem že potrdila, da si lasti najmanj eno uro Rolex. Na vprašanje, kako si lahko s svojo javno plačo privošči takšno razkošje, je to pripisala svojemu trdemu delu od 18. leta.

Tožilci so od Boluarte zahtevali dokazila o nakupu ur. Ker tega ni storila in zaprosila za več časa za odgovor na sodni poziv, je urad državnega tožilca ukazal racijo, ki jo je dovolilo vrhovno sodišče za preiskave.

Boluarte se na racijo ni odzvala, je pa prejšnji teden dejala: "V vladno palačo sem vstopila s čistimi rokami in s čistimi rokami jo bom tudi zapustila."

Če bo v tej zadevi obtožena, bo sojenje v skladu z ustavo potekalo šele po izteku njenega mandata julija 2026 ali po njenem odstopu ali odstavitvi.

Peru je imel v zadnjih petih letih šest predsednikov.