65-letni Strickland je postal škof leta 2012, v času papeža Benedikta XVI. Foto: Reuters
65-letni Strickland je postal škof leta 2012, v času papeža Benedikta XVI. Foto: Reuters

Škof Strickland je vodilni kritik papeža v ZDA, znan je kot oster nasprotnik papeževih reform. Njegova odstavitev je sledila po tem, ko je Frančišek govoril o "zaostalosti" nekaterih voditeljev Katoliške cerkve v ZDA, poroča BBC.

Škof Strickland je sprožil vrsto napadov na papeževe poskuse posodobitve stališč Cerkve do družbenih zadev in vključevanja, vključno s splavom, pravicami transspolnih oseb in istospolnimi porokami. Med drugim je julija posvaril, da so pod vprašaj postavljene številne "temeljne resnice" katoliškega nauka, vključno s tem, kar je imenoval poskusi "spodkopavanja" zakonske zveze, "kot jo je vzpostavil Bog", ki je samo med moškim in žensko. Kot "motene" je označil poskuse posameznikov, ki "zavračajo svojo nesporno biološko, od Boga dano identiteto".

Njegovo pismo je namigovalo, da bi poskusi spreminjanja "tistega, česar se ne da spremeniti", privedli do nepreklicnega razkola v Cerkvi. Tisti, ki iščejo spremembe, je opozoril, "so pravi razkolniki".

Vatikan je uvedel preiskavo proti škofu, ki je predtem zavrnil možnost odstopa, septembra pa je v odprtem pismu papeža izzval, naj ga odpusti. "Ne morem odstopiti kot škof Tylerja, ker bi s tem zapustil čredo," je dejal.

Iz Vatikana so sporočili, da je odločitev o njegovi odpustitvi "prišla po apostolski vizitaciji, ki jo je junija lani odredil papež v škofiji Tyler". Po poročanju katoliških medijev je preiskava obravnavala tudi ravnanje s finančnimi posli na škofiji.