Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Floridi še ocenjujejo škodo po močnih nalivih, divjanju vetrov s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro in visokih valovih, ki so najhuje prizadeli območje mest Tampa in St. Petersburg, kjer živi okoli tri milijone ljudi

Po podatkih oblasti je brez elektrike še vedno 225.000 ljudi. Kot poroča BBC, je bilo v sredo v pripravljenosti 40.000 delavcev energetskih podjetij za popravilo škode na električnih napeljavah.

Floridski guverner Ron DeSantis je na novinarski konferenci v sredo pozno popoldne dejal, da niso potrdili nobene smrtne žrtve orkana, ob tem pa je pohvalil prebivalce nižje ležečih območij, ki so upoštevali ukaze oblasti za evakuacijo in so se umaknili na višje ležeče predele.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) je sporočila, da orkan ni terjal smrtnih žrtev. Na drugi strani pa je floridska avtocestna policija sporočila, da je z orkanom posredno povezana smrt dveh oseb, ki sta vozili v ekstremnih vremenskih pogojih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najhuje v zadnjih sto letih

Po navedbah oblasti je Idalia najmočnejši orkan v zadnjih sto letih, ki je prizadel te dele Floride. Med najhuje prizadetimi je zgodovinsko mesto Perry s 7000 prebivalci. Okoli 300 kilometrov južneje so v mestu St. Petersburg pred poplavnimi vodami s čolni rešili najmanj 75 ljudi.

Zavarovalnice so sporočile, da po prvotnih ocenah škoda na nepremičninah na Floridi znaša 9,4 milijarde dolarjev. Tako za zdaj kaže, da je Idalia povzročila manj škode kot orkan pete stopnje Ina septembra lani, ko je v njegovem divjanju umrlo 150 ljudi, škode pa je bilo za 112 milijard dolarjev.

Idalia se je po prečkanju Floride začel premikati proti severovzhodu in dosegel Georgio kot tudi dele Južne ter Severne Karoline, kjer pričakujejo poplavljanje nekaterih območij. Samo v Georgii je brez elektrike ostalo 230.000 ljudi.

Ameriški predsednik Joe Biden je opozoril, da orkan še vedno predstavlja veliko nevarnost. Napovedal je, da bo v soboto obiskal prizadeto območje.