Medellin velja za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Kolumbiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Medellin velja za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Kolumbiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ena od žrtev je bil Tou Ger Xiong, ki se je rad vračal v Kolumbijo. "Govoril je o veselih ljudeh, ki preprosto uživajo življenje," je za BBC povedal njegov brat Eh Xiong. "Celo špansko se je naučil. Nikdar ni pomislil, da bi lahko končal tako tragično."

50-letni Tou Ger, ki je prihajal iz ameriške zvezne države Minnesota, je bil aktivist iz azijskega ljudstva Hmong in komik. Pred svojim zadnjim potovanjem v Medellin, kjer naj bi ostal dva meseca, se je pogovarjal z neko žensko po spletu. Po nekaj tednih, sredi decembra, je poklical svojega brata in ga prosil za 2000 dolarjev, a mu ni povedal, zakaj denar potrebuje, ali da bi bilo kar koli narobe. Brat mu je denar nakazal, to pa je bilo tudi zadnjič, da je bil v stiku z njim.

Sorodna novica V nekoč najnevarnejšem naselju v Kolumbiji: "Smrti se ne bojim, ker sem zrastel z njo"

Naslednji dan je policija odkrila truplo Toua Gera v odročnem, pogozdenem delu mesta. Prijatelj v Medellinu je Ehu pojasnil, da je bil njegov brat ugrabljen, ugrabitelji pa so zahtevali 2000 dolarjev odkupnine. "Nisem hotel verjeti. Nisem vedel, ali se to res dogaja. Srce mi je počilo," je povedal Eh.

Eh je poklical ameriško veleposlaništvo, ki mu je potrdilo, da gre dejansko za njegovega brata. Kolumbijska policija pa je v povezavi z umorom Toua Gera ta teden aretirala žensko in dva moška, ki so jih obtožili ugrabitve in umora. Za zdaj ni jasno, ali je žensko spoznal prek spletne aplikacije za zmenke ali prek prijateljev, je pa njegova smrt ena od osmih v Medellinu, zaradi katerih je ameriško veleposlaništvo izdalo opozorilo o tveganjih uporabe aplikacij za zmenke. Vseh osem žrtev so bili Američani, ki so umrli v sumljivih okoliščinah novembra in decembra.

Iz State Departmenta so sporočili, da vedo za tolpo v Medellinu, ki je v preteklosti že uporabljala aplikacije za zmenke za izoliranje žrtev, preden jih je ugrabila in umorila, ni pa jasno, ali gre za isto tolpo.

Draž prostitutke in mamila

Samo v prvih desetih mesecih leta 2023 so v Medellinu obravnavali 32 nasilnih smrti tujcev v mestu – vključno z najmanj 12 Američani in tremi Britanci – 40-odstotni porast v primerjavi z letom poprej.

Jeffa Hewetta so našli "v mlaki krvi" v njegovi hotelski sobi, pri čemer se je zdelo, da je žrtev spodletelega ropa. Johny Jerome je bil umorjen na svoj 45. rojstni dan, Phillipa Mullinsa je nekdo omamil in je umrl zaradi prevelikega odmerka. Z veleposlaništva so sporočili, da se je več teh primerov začelo z aplikacijo za zmenke, s katero so zvabili žrtve. Ne Tinder ne Bumble, ki sta oba priljubljena v Medellinu, nista želela komentirati.

Carlos Calle, nekdanji direktor turistične nadzorne zveze v Medellinu, je za BBC povedal, da je pogosto, da kriminalci omamijo turiste s skopolaminom, snovjo brez vonja, znano kot "hudičeva sapa", ki žrtve uspava za 24 ur. Pred njim opozarja tudi ameriško veleposlaništvo.

"V Medellinu obstaja negativni profil turista, ki išče določen tip priložnosti. Običajno je povezano s prostitucijo," je povedal Calle. Predstavnik turistične nadzorne zveze je potrdil, da je šlo pri večini žrtev lani za moške, a dodal, da veliko primerov še preiskujejo.

Prostitucija je v Kolumbiji legalizirana in močno razmahnjena v turističnih destinacijah, kot sta Medellin in Cartagena. A nič ne nakazuje, da so ubiti moški najeli prostitutke.

Opozorilo ameriškega veleposlaništva

36-letni Alok Shah meni, da je bil prav skopolamin tisti, zaradi katerega je postal omamljen, ko je konec leta 2022 v svojo hotelsko sobo pripeljal mlajšo žensko, ki jo je spoznal na Tinderju.

Medellinu so nekoč vladale tolpe in je veljal za eno najnevarnejših mest na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Medellinu so nekoč vladale tolpe in je veljal za eno najnevarnejših mest na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Shah, ki je bil redni obiskovalec Medellina, pravi, da se do takrat nikdar ni počutil ogroženega v mestu, je pa vedel, da so ženske velika draž tega kolumbijskega mesta.

Preden so tisti večer izginili njegova ura, suknjič in 200 dolarjev v gotovini, se spominja, da je njegova spremljevalka na njegov vrat vtrla neki prašek. A je ostal dovolj pri zavesti, da ji je zagrozil s policijo in jo pregnal.

Novo obvestilo ameriškega veleposlaništva priporoča svojim državljanom, naj se izogibajo vodenja svojih spremljevalk v zasebne prostore, kot so hoteli, poleg tega pa naj obvestijo prijatelje, svojce ali osebje hotela, s kom so. Prav tako naj se ne upirajo ropu, ker da bi bilo to lahko usodno.

Medellinska policija ni želela komentirati nedavnega porasta nasilnih smrti in je BBC usmerila na urad župana. "Želimo si, da v mesto pride več tujcev," je povedal župan Federico Gutierrez, a dodal, da turisti, ki prihajajo zgolj po spolnost in mamila, niso dobrodošli.

Leta 2022 je Medellin obiskalo več kot 1,4 milijona tujih obiskovalcev, kar je bil nov rekord. Več kot četrtina jih je bila Američanov. Številke za leto 2023 naj bi bile še višje, delno zato, ker je Medellin postal ena najbolj vročih destinacij za delo na daljavo.