Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Kevin McCarthy. Foto: Reuters

Proti McCarthyju so glasovali vsi demokrati in osem republikancev. McCarthyja je sicer zagovarjal eden od največjih podpornikov nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongresu Jim Jordan iz Ohia, skupaj s kongresnico iz Georgie Marjorie Taylor Greene.

Osem republikancev, ki so glasovali za odstavitev, pa so Andy Biggs (Arizona), Ken Buck (Kolorado), Tim Burchett (Tennessee), Eli Crane (Arizona), Matt Gaetz (Florida), Bob Good (Virginija), Nancy Mace (Južna Karolina) in Matt Rosendale (Montana).

Glasovanje o nezaupnici McCarthyju je zahteval Gaetz, ki je dosedanjega predsednika predstavniškega doma obtožil, da je sklenil tajni dogovor z Belo hišo glede nadaljevanja podpore Ukrajini v okviru pogajanj o podaljšanju financiranja delovanja zvezne vlade in njenih agencij, potem ko zakoni o proračunski porabi še niso potrjeni.

Kongres v takem primeru običajno začasno podaljša financiranje po proračunu iz prejšnjega leta, Trump pa je od republikancev zahteval, da se financiranje vlade prekine. Gaetz je pri tem grozil McCarthyju, da bo sprožil postopek za njegovo odstavitev, če bo z demokrati in senatom sprejel dogovor o podaljšanju financiranja vlade, kar se je zgodilo.

Predsednik predstavniškega doma kongresa je eden najmočnejših političnih položajev v ZDA. Predsednik določa zakonodajno agendo, nadzira naloge odborov, določa koledar glasovanja in dela, odgovoren je tudi za ohranjanje enotnosti kongresnikov iz njegove oziroma njene stranke glede pomembnih pobud.

Po podpredsedniku je predsednik predstavniškega doma drugi v vrsti za prevzem položaja predsednika ZDA.

McCarthy je za Gaetza dejal, da le išče pozornost. Po njegovih besedah so bili Gaetzevi razlogi za njegovo odstavitev "osebni" in niso bili povezani s proračunsko porabo.

Demokrati se le niso odločili za podporo

Kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, so demokrati mirno gledali McCarthyjevo agonijo. Vseh navzočih 208 je glasovalo za odstavitev.

Sprva so v imenu spoštovanja do institucije kongresa razmišljali o podpori, nato pa se zanjo niso odločili. Tako niso želeli podpreti zvestega Trumpovega podpornika, ki je septembra sprožil preiskavo v postopku ustavne obtožbe zoper predsednika Joeja Bidna in je ves čas oviral preiskavo dogodkov 6. januarja 2021, ko so Trumpovi podporniki vdrli v kongres. Pretekli konec tedna pa je na televizijskih zaslonih skušal krivdo za morebitno ustavitev dela zvezne vlade zvaliti na demokrate.

Stopar je poudaril, da je prav dogovor z demokrati, s katerim bi se izognili delni ustavitvi dela vlade in ne bi ogrožali socialnih izplačil, McCarthyja formalno odnesel s položaja.

"Demokrati bi se sicer lahko sklicevali tudi na načelo, da je lažje delati z nasprotnikom, ki ga tako dobro poznajo, kot pa se podajati v neznano, ampak McCarthy je bil šibek predsednik, ki je institut predsednika predstavniškega doma zaradi popuščanja skrajni skupini v lastni stranki v izmeno za izvolitev januarja letos zelo oslabil. Kot talec te skupine pa obenem za demokrate ni bil zanesljivi zagovornik. Zakaj bi mu torej pomagali," je dodal Stopar.

McCarthy si je odstavitev deset mesecev po izvolitvi "zakuhal sam". "Popustil je skrajnežem iz lastne stranke in spremenil pravilo o nezaupnici. Zdaj glasovanje lahko kadar koli zahteva en sam kongresnik. Kar se je tudi zgodilo. Obenem pa to prinaša radikalizacijo politike, kajti odločitve narekujejo interesi neke majhne skrajne skupine. Predstavniški dom pa ni več trdna institucija, ampak zbor, ki mu ves čas grozi zdrs v kaos," je dejal Stopar.

"Zmaga Donalda Trumpa"

"Mislim, da je to velika zmaga za Donalda Trumpa. Zmeraj, ko je zrušen obstoječi red. Zdaj mu uspeva to, kar mu ni uspelo 6. januarja, namreč prevzeti nadzor nad predstavniškim domom. In to počne s svojimi ljudmi. Ne potrebujete norih šamanov z rogovi. Uspe vam že z Mattom Gaetzem," je dejal profesor zgodovine z univerze Princeton Sean Wilentz.

Stopar je glede Trumpa še dejal, da obvladuje republikance, čeprav sploh ni član stranke. "Dosegel je, da stranka v strahu za podporo volivcev strumno koraka kot eden, obenem pa je za svojo korist pripravljen žrtvovati kogar koli. Tudi najzvestejše. Kajti rušenje obstoječe ureditve mu zgolj koristi in pri njegovih volivcih uživa podporo".

Prvič se je tudi zgodilo, da ni bilo pripravljenega kandidata za položaj. McCarthyja je tako nadomestil Patrick McHenry, a le začasno, dokler se ne izvoli nov predsednik. Kot navaja BBC, tudi ni jasno, ali bo imel McHenry polna pooblastila ali bo opravljal le administrativne naloge.

Koliko časa bo na položaju McHenry?

Kot je še povedal Stopar, je bil McHenry imenovan za tri zakonodajne dneve. Načeloma je zakonodajni dan tisti, v katerem zaseda kateri od domov kongresa. Ampak pravilnik predstavniškega doma in senata zveznega kongresa zakonodajni dan opredeljuje kot "dan, ko se senat po prekinitvi zasedanja spet sestane, in se konča, ko senat znova prekine delo".

To pa pomeni, da se lahko zakonodajni dan razteza čez več koledarskih dni, lahko traja celo tedne ali mesece, lahko pa traja tudi manj kot koledarski dan. Pravila namreč zahtevajo, da zakona ni mogoče sprejeti isti dan, kot je bil zboru predstavljen. Da se izognejo trajanju postopka, včasih razglasijo konec zakonodajnega dne in čez nekaj minut razglasijo začetek novega.

V tem trenutku torej ni mogoče napovedati, kako dolgo bodo trajali trije zakonodajni dnevi McHenryjevega začasnega predsedovanja. Vodji večine in opozicije domnevata, da potrebujeta približno teden dni za pripravo kandidata, ampak vse je odvisno predvsem od republikanske stranke in njihovega notranjega dogovarjanja, je pojasnil Stopar.

Za zdaj ni nobenega očitnega kandidata, ki bi mu oziroma ji lahko uspelo postati nov predsednik predstavniškega doma. McCarthy je republikancem na zasebnem srečanju povedal, da se za položaj ne namerava potegovati še enkrat.

Kaosa v kongresu ne predstavlja le torkov presenetljivi zasuk, ampak tudi to, da se bo z enakim izsiljevanjem peščice radikalnejših republikancev spopadal vsak novi predsednik predstavniškega doma. Kaj lahko se torej zgodi, da proračun zvezne vlade v novem fiskalnem letu ne bo sprejet in da bo to povzročilo dodatne težave.