Sebastian Pena obljublja 500.000 delovnih mest v petih letih. Foto: Reuters
Sebastian Pena obljublja 500.000 delovnih mest v petih letih. Foto: Reuters

44-letni "Santi" je nekdanji minister za finance in velja za političnega varovanca nekdanjega predsednika Horacia Cartesa. Z njim se nadaljuje vladavina konservativne stranke Colorado v tej južnoameriški državi. V zadnjih 76 letih je ta stranka izgubila le ene volitve; na oblasti ni bila le med letoma 2008 in 2013.

Na inavguraciji so bili navzoči voditelji južnoameriških držav, španski kralj Filip VI. in tajvanski podpredsednik William Lai. Paragvaj je še ena redkih držav, ki vzdržuje diplomatske odnose s Tajvanom, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

Sprevod v prestolnici Asuncion. Foto: Reuters
Sprevod v prestolnici Asuncion. Foto: Reuters

"Gradili bomo zavezništva in sodelovanje z geostrateško vizijo," je dejal predsednik v inavguracijskem govoru in dodal, da je odnos Paragvaja s Tajvanom "primer tega prijateljskega in kooperativnega duha Paragvaja z narodi".

Nad prijateljskim odnosom s Tajvanom niso navdušeni vsi v državi s sedmimi milijoni prebivalcev. Med njimi so paragvajski kmetje, ki jim je lanska suša odnesla polovico pridelka glavnega izvoznega izdelka soje in zahtevajo odprtje kitajskemu trgu. Poleg soje sta glavni izvozni dobrini Paragvaja še elektrika in govedina.

Novi predsednik je sicer napovedal do podjetij prijazno politiko, osredotočeno na ustvarjanje 500.000 delovnih mest v petih letih, in nizke davke ter privabljanje tujih naložb, da bi kmetijsko usmerjeno gospodarstvo okrevalo po pandemiji koronavirusne bolezni in suši.

Kako vpliven ostaja nekdanji predsednik Cartes?

Poleg odnosov s Kitajsko bodo za novega predsednika pomembni tudi odnosi z ZDA. Washington njegovega političnega mentorja Cartesa obtožuje korupcije, Penovi kritiki pa novega predsednika označujejo za njegovo lutko in del politične elite.

Horacio Cartes. Foto: EPA
Horacio Cartes. Foto: EPA

Paragvajska politologinja Milda Rivarola je za časopis Ultima Hora zapisala, da se mora Pena "odločiti, ali bo delegat ali predsednik", in ljudi prepričati, da državo vodi on, ne pa Cartes, ki je še vedno vodja stranke Colorado.

Kritike okoljskih zahtev Evropske unije

Pena je pred kratkim kritiziral zahteve Evropske unije po strožjih okoljskih predpisih v načrtovanem prostotrgovinskem sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur, v katerem so poleg Paragvaja še Argentina, Brazilija in Urugvaj.

Tega se je dotaknil tudi v današnjem govoru ob prisegi. "Še naprej se bomo pogajali, a ne da bi se odrekli svoji suverenosti, vrednotam in kulturi," je dejal.

Colorado ohranil večino tudi v parlamentu

Na predsedniških volitvah konec aprila je Pena sicer zbral približno 44 odstotkov glasov, kar je – zaradi paragvajske volilne ureditve – zadostovalo za zmago nad 60-letnim kandidatom levosredinske koalicije Efrainom Alegrejem. Na položaju je nasledil Maria Abda Beniteza.

Pena, ki se je poročil s svojo ljubeznijo iz otroštva in pri 17 letih prvič postal oče, je študiral ekonomijo v Asuncionu, nato pa javno politiko na univerzi Columbia v ZDA. Pozneje je kot ekonomist delal v centralni banki Paragvaja ter pri Mednarodnem finančnem skladu v Washingtonu, preden je leta 2015 postal finančni minister.

Poleg predsednika so aprila v Paragvaju volili tudi oba domova parlamenta in guvernerje. Stranka Colorado je ohranila večino v parlamentu, ima pa tudi večino guvernerjev.