Vojaki bodo skrbeli za red in varnost na letališčih in v pristaniščih. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP
Vojaki bodo skrbeli za red in varnost na letališčih in v pristaniščih. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP

Vojaško posredovanje, ki ga je pretekli petek ukazal predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, bo trajalo do maja, z njim pa naj bi prekinili glavne tihotapske poti za mamila in orožje, od katerih so odvisne trgovske in mafijske skupine, je poročal Guardian.

Kot je dejal Lula, bodo vojaki sodelovali z zveznimi policisti pri zagotavljanju varnosti v največjem pristanišču Latinske Amerike, v Santosu v Sao Paulu, na glavnem letališču Guarulhos ter v pristanišču Itaguai in na letališču Galeaio v zvezni državi Rio de Janeiro.

Ob tem je predsednik dodal, da bodo vojska in letalstvo okrepili nadzor nad mejami s sosednjimi državami, od koder kokain in orožje prihajata v Brazilijo, s posebnim poudarkom na zahodnih zveznih državah Parana, Mato Grosso in Mato Grosso do Sul, je poročal Reuters.

Začasni ukrep, ki bo veljal do maja 2024, uvajajo sredi niza nasilnih izbruhov po vsej Braziliji. Razmere so se še posebej poslabšale v Riu de Janeiru. "Razmere v Riu de Janeiru so dosegle zelo resno točko," je dejal Lula na slovesnosti po podpisu odloka. "Sprejeli smo odločitev, da bo zvezna vlada dejavno sodelovala v boju proti organiziranemu kriminalu. Upajmo, da deluje."

V zadnjih mesecih so se močno oborožene frakcije, ki so desetletja utrjevale svoj nadzor v Riu, zaradi več dramatičnih in smrtonosnih napadov na brazilskih naslovnicah pojavljale še pogosteje kot običajno.

"Rio je na kolenih"

Konec prejšnjega meseca so paravojaške tolpe, znane kot "milice", ustavile življenje v večjem delu zahodnega Ria in zažgale na desetine avtobusov, potem ko je policija ubila enega od mafijskih šefov. Na začetku oktobra so bili pred hotelom s petimi zvezdicami na plaži ustreljeni trije zdravniki, potem ko so napadalci enega od trojice zamešali s kriminalnim šefom, ki so ga želeli ubiti.

Veliko zgražanja so povzročili posnetki brezpilotnih letal, ki jih je objavila policija in na katerih so bili trgovci z mamili z orožjem med urjenjem v gverilskem slogu v Complexo da Maré, razprostranjeni faveli čisto blizu mednarodnega letališča v Riu. Ta teden bodo na letališče poslali 600 pripadnikov letalskih sil.

Lula da Silva se spopada z visoko stopnjo kriminala v državi. Foto: AP
Lula da Silva se spopada z visoko stopnjo kriminala v državi. Foto: AP

Več kot 1000 pripadnikov mornarice bo delovalo v kontejnerskih pristaniščih Rio in Itaguai v zvezni državi Rio ter Santos v zvezni državi São Paulo, iz katerih po navedbah brazilskih tožilcev vsak mesec v Evropo pošiljajo ogromne količine južnoameriškega kokaina.

Še 2000 vojakov pa bo krepilo svoje dejavnosti vzdolž brazilskih zahodnih meja s Paragvajem in Bolivijo, prek katerih vstopa večina marihuane, kokaina in orožja, ki nezakonito pridejo v Brazilijo.

Ob napovedi vojaške operacije prejšnji teden je Lula dejal, da je zvezna vlada odločena pomagati Braziliji, da se "osvobodi organiziranega kriminala, tolp, trgovine z mamili in orožja". "Nasilje, ki smo mu bili priča, je bilo iz dneva v dan hujše," je Lula povedal novinarjem.

Varnostne razmere v Riu so vse slabše, potem ko je nekaj let stopnja umorov že upadala. Po nedavnem zažigu avtobusov je revija Estado de São Paulo obžalovala "popoln neuspeh" države, da bi ohranila nadzor nad nasiljem. Zapisali so, da je "Rio na kolenih."

Varnostni strokovnjak Pablo Nunes je dejal, da je bila povod za zadnjo varnostno krizo v Riu ustrelitev vplivnega vodje milice Wellingtonaa da Silve Braga, znanega kot Ecko, leta 2021. Bragove sile so nadzorovale ogromna območja v zahodnem Riu in njegova smrt je sprožila hudo in kaotično vojno, v kateri so se rivalske tolpe paravojaških enot in preprodajalcev borile za nadzor nad skupnostmi, v katerih lahko prebivalce ustrahujejo in izsiljujejo ter prodajajo mamila. Vojna med kriminalnimi združbami je privedla do tega, da bi bil zahodni del Ria, če bi bil samostojno mesto, na sedmem mestu lestvice brazilskih mest z največ umori.

"Z Eckovim odhodom je celotno ozemlje na voljo za prevzem ... Ta boj se odvija od vogala do vogala, od ulice do ulice," je dejal Nunes iz Centra za študije javne varnosti in državljanstva v Riu. "Scenarij, ki ga imamo danes v Riu de Janeiru, je popolnoma ušel nadzoru."

V času Luliovega predhodnika Jairja Bolsonara se je število umorov v Braziliji močno povečalo. A javnomnenjske raziskave ne kažejo, da bi Brazilci upali, da bo Lula razmere izboljšal. Raziskava je pretekli mesec pokazala, da 32 odstotkov vprašanih pričakuje, da se bodo varnostne razmere med Lulovim mandata poslabšale, kar je šest odstotnih točk več, kot jih je to ocenilo maja letos.