Univerza v Torontu v univerzitetnem naselju Sv. Georgea. Foto: Reuters
Univerza v Torontu v univerzitetnem naselju Sv. Georgea. Foto: Reuters

Kanada želi z novim predlogom zmanjšati število sprejetih tujih študentov. Po vladnih podatkih je lani izdala skoraj milijon dovoljenj za študij, kar je približno trikrat več kot pred desetletjem.

Kanadski minister za priseljevanje, begunce in državljanstvo Marc Miller je dejal, da bo vlada predstavila dvoletno omejitev študentskih vizumov, zaradi česar bo letos izdanih približno 364.000 vizumov.

Nov predlog bo omejil tudi število izdanih delovnih dovoljenj za tuje podiplomske študente, s čimer jih želijo spodbuditi, da se vrnejo v domovino. Študenti magistrskega in podiplomskega študija bodo upravičeni do triletnega delovnega dovoljenja, njihovi partnerji, ki študirajo na nižjih študijskih smereh, pa ne več.

Kanada je postala priljubljena destinacija mednarodnih študentov, saj so lahko po končanem študiju razmeroma enostavno pridobili delovno dovoljenje.

Zaradi veliko mednarodnih študentov je prišlo do velikega pomanjkanja najemniških stanovanj in zvišanja najemnin. Po podatkih družbe Statscan so se najemnine po vsej državi v enem letu zvišale za 7,7 odstotka.

Mednarodni študenti kanadskemu gospodarstvu letno prispevajo približno 22 milijard kanadskih dolarjev (približno 15 milijard evrov). Omejitev dovoljenj bo prizadela številne izobraževalne ustanove, ki so razširile univerzitetna naselja v upanju na večji pritok študentov.

Glavni razlog za omejitev je po besedah ministra zaščita študentov na visokih šolah, ki so pogosto zasebno-javna partnerstva, a nudijo drage in neustrezne storitve, ter zmanjšanje pritiska na ponudbo stanovanj.

"Nekatere zasebne ustanove so izkoriščale mednarodne študente, saj niso vlagale v kampuse, študentom niso nudile podpore in zaračunavale so visoke šolnine, hkrati pa so znatno povečale število mednarodnih študentov," je povedal Miller. "To povečanje pritiska tudi na stanovanjske, zdravstvene in druge storitve," je dejal in dodal, da bi manjše število študentov pripomoglo predvsem k nižjim cenam najemnin.

Zaradi omejitev priseljevanja lahko pride do pomanjkanja delovne sile

V tretjem četrtletju lanskega leta je število prebivalcev naraščalo najhitreje v več kot šestih desetletjih, pri čemer se je število prebivalcev brez stalnega prebivališča, večinoma študentov, povečalo za več kot 300.000, kar je največ v petih desetletjih.

Kanadska zveza študentskih združenj je ukrep kritizirala, saj bi bila po njihovem mnenju potrebna večja podpora mednarodnim študentom in več stanovanj.

Nekatera podjetja, med njimi restavracije in trgovine, so opozorila, da bo omejitev števila tujih študentov povzročila pomanjkanje delavcev. Restavracije po vsej Kanadi se spopadajo s pomanjkanjem delovne sile, saj primanjkuje 100.000 delovnih mest, mednarodni študenti pa so leta 2023 predstavljali 4,6 odstotka od 1,1 milijona delavcev v gostinstvu.

Prihod novih študentov je koristil tudi kanadskim bankam, saj je moral imeti vsak tuji študent zajamčeno investicijsko potrdilo (GIC) v vrednosti več kot 20.000 kanadskih dolarjev, ki je krilo njegove življenjske stroške.

Večina tujih študentov je leta 2022 prihajala iz Indije, in sicer 40 odstotkov, sledili so kitajski študenti z 12 odstotki.