Ameriški State Department: del diplomatov je med drugim razočaranih, ker Washington javno ne kritizira Izraela. Foto: EPA
Ameriški State Department: del diplomatov je med drugim razočaranih, ker Washington javno ne kritizira Izraela. Foto: EPA

Memorandum, ki sta ga sestavila in razposlala dva uslužbenca State Departmenta z izkušnjami z Bližnjega vzhoda, razkriva, da ameriški diplomati vse bolj izgubljajo zaupanje v Bidnov pristop do krize. Glede na pogovore z več uslužbenci ministrstva in druga poročila odraža občutke številnih ameriških diplomatov, zlasti na srednjih in nižjih položajih, poroča Politico.

Tako imenovano "obvestilo o nestrinjanju", kot ga je označil časopis, je bilo označeno kot "občutljivo, vendar ne kot zaupno". Za zdaj ni jasno, koliko zaposlenih ga je podpisalo in ali je bilo predloženo pristojnemu notranjemu oddelku, ki sprejema izražanje nestrinjanja s politiko ministrstva. State Department memoranduma uradno ne komentira.

Sorodna novica Netanjahu: Izrael bo po koncu bojev nosil odgovornost za varnost v Gazi za nedoločen čas

Brez tega nastaja vtis, da so ZDA pristranske, kar ne pomaga k uresničevanju ameriških interesov po svetu, je navedeno v dokumentu.

Memorandum zahteva, da so ZDA pripravljene "javno kritizirati izraelske kršitve mednarodnih norm" in dodaja, da prepuščanje kakršne koli takšne kritike zasebni diplomaciji "prispeva k percepciji regionalne javnosti, da so ZDA pristranski in nepošteni akter, kar v najboljšem primeru ne prinaša izboljšanja, v najslabšem primeru pa škoduje interesom ZDA po vsem svetu."

ZDA bi morale kritizirati izraelske napade na cilje, ki niso vojaški, navajajo kritiki uradne politike in dodajajo, da je potrebna jasna kritika, ko Izrael podpira nasilje izraelskih naseljencev in nezakonite zasege zemljišč ali uporablja pretirano silo proti Palestincem, ker je to v nasprotju z ameriškimi vrednotami, hkrati pa bi to preprečilo Izraelu, da deluje nekaznovano.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je dejal, da državni sekretar Antony Blinken pozdravlja tovrstne argumente in jih skrbno pretehta. "Ena od prednosti tega ministrstva je, da imamo ljudi z različnimi mnenji," je o takšnih sporočilih prejšnji mesec na novinarski konferenci dejal Miller.

Memorandum pravi, da ima Izrael pravico in dolžnost, da odgovori na napade Hamasa 7. oktobra, ki so zahtevali 1400 življenj, vendar dodaja, da je obseg do zdaj izgubljenih človeških življenj nesprejemljiv. Po podatkih iz Gaze je v izraelskih povračilnih napadih umrlo več kot 10.000 ljudi.

Zdajšnja uradna politika ameriške vlade je zavračanje zahtev po prekinitvi ognja, dokler Izrael ne uresniči cilja uničenja Hamasa. Čeprav Biden in drugi vse bolj poudarjajo pomen varovanja življenj palestinskih civilistov, pa doslej kritike izraelskih ukrepov ni bilo slišati.