Video opiše način, kako stopiti v stik s Cio. Foto: YouTube
Video opiše način, kako stopiti v stik s Cio. Foto: YouTube

Direktor Cie William Burns je julija dejal, da je nezadovoljstvo med nekaterimi Rusi zaradi vojne v Ukrajini ustvarilo redko priložnost za novačenje vohunov in da je Cia ne namerava izpustiti.

Videoposnetek, objavljen na uradnih straneh Cie na družbenih omrežjih, skuša nagovoriti domoljubne Ruse v obveščevalnih agencijah, ki se počutijo izdane zaradi korupcije v visokih krogih ter slabih razmer ruskih vojaških sil.

"Ljudje okoli vas morda nočejo slišati resnice. A mi želimo. Niste nemočni," sporoča videoposnetek, zadnji v nizu naborniških posnetkov, namenjenih Rusiji, in podrobno opiše način, kako stopiti v stik s Cio.

Glavni junak videa, ki ga spremlja melanholična klasična glasba, je izmišljeni neimenovani 35-letni moški, uslužbenec ruske obveščevalne službe in domoljub, ki je nekoč služil kot padalec.
"Ali sem dovolj pogumen, da se soočim z izdajo?" pravi moški, ki je spoznal, da je resnični sovražnik v Rusiji, in sicer so to koruptivna oblast in elite.

"Vodstvo je prodalo državo za palače in jahte v času, ko naši vojaki žvečijo gnil krompir in streljajo s prazgodovinskim orožjem. Naši ljudje so prisiljeni v podkupovanje, da bi le našli delo," pravi moški, medtem ko se videoposnetki ruske zime prepletajo s posnetki uradnih limuzin in bogatih Rusov, ki nazdravljajo. Moški pravi, da ga je k sodelovanju s Cio spodbudilo domoljubje.

V Kremlju zaradi videoposnetka le skomignili z rameni

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, nekdanji agent KGB-ja, je pozval rusko notranjo varnostno službo FSB, naj okrepi svoje dejavnosti in se tako zoperstavi vohunjenju Zahoda.

V Kremlju pravijo, da so ruskim vojakom v Ukrajini zagotovili vso potrebno opremo, obtožbe o korupciji pa so označili kot neresnične.

"Ta način delovanja je precej pogost, obveščevalne agencije po vsem svetu zelo pogosto uporabljajo medije in družbena omrežja za novačenje novih uslužbencev. Cia to počne vsako leto," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Cia je posnetek objavila na družbenih omrežjih Facebook, X in Telegram, priljubljeni aplikaciji za sporočanje v Rusiji.

Peskov je še dodal, da Cia izgublja čas z novačenjem na omrežjih X in Facebook, ki sta v Rusiji prepovedani. "Nekdo mora povedati Cii, da je VKontakte (rusko družbeno omrežje) pri nas veliko bolj priljubljeno kot X in ima veliko večji doseg."