Nayib Bukele z ženo Gabrielo pozdravlja privržence z balkona predsedniške palače. Foto: AP
Nayib Bukele z ženo Gabrielo pozdravlja privržence z balkona predsedniške palače. Foto: AP

"Po naših podatkih smo zmagali na predsedniških volitvah z več kot 85 odstotki glasov," je že dve uri po zaprtju volišč sporočil 42-letni Bukele, ki bo tako na predsedniškem položaju očitno še pet let, s tem pa bo tudi prvi salvadorski predsednik v nekaj manj kot sto letih, ki mu je uspelo dvakrat zmagati.

Dodal je, da je njegova stranka Nove ideje osvojila 58 od 60 sedežev v parlamentu. Če so ti podatki pravilni, bo imel v svojih rokah ogromno moč, lahko bo tudi spreminjal ustavo, česar se njegovi kritiki bojijo. Opozarjajo namreč, da bi si lahko omislil dosmrtni predsedniški mandat, podobno kot Daniel Ortega v sosednji Nikaragvi.

Po razglasitvi zmage je Bukele, ki si je v preteklosti opis na omrežju X spremenil v "najbolj kul diktator na svetu", napovedal nadaljevanje drastičnih ukrepov proti kriminalnim tolpam. "Zakaj je pri nas največ zapornikov na svetu? Ker smo prestolnico umorov na svetu, najnevarnejšo državo na svetu, spremenili v najvarnejšo državo na zahodni polobli. Zdaj je čas, da se po 50 letih trpljenja premaknemo naprej in postanemo ljudje, kot si želimo biti. Verjamem v Salvador," je dejal.

Bukelejeva kandidatura je bila sporna, saj mu je ustava prepovedovala dva zaporedna mandata, vendar pa jo je njemu zvesto ustavno sodišče interpretiralo po svoje. Kandidaturo mu je dovolilo, če v obdobju pred volitvami odstopi, kar je pred nekaj tedni tudi storil.

Bukelejeva stranka bo imela tudi v parlamentu prepričljivo večino. Foto: AP
Bukelejeva stranka bo imela tudi v parlamentu prepričljivo večino. Foto: AP

Aretirali 75.000 ljudi, večinoma brez obtožnic

Bukele, nekdanji župan prestolnice San Salvador, je prevzel oblast leta 2019, ko so ulične tolpe obvladovale 80 odstotkov države s 6,3 milijona ljudi, nasilje pa je v treh desetletjih zahtevalo 120.000 življenj. Marca leta 2022 je uvedel izredne razmere, zatem je vlada aretirala 75.000 ljudi, večinoma pripadnikov tolp. A proti večini sploh niso izdale obtožnic.

Čeprav Bukeleju priznavajo uspehe v boju proti nasilju tolp, skupine za človekove pravice opozarjajo, da so zaprli tudi nedolžne. Spet drugi opozarjajo, da stanje, v katerem v zaporih sedi odstotek prebivalstva, na dolgi rok ni vzdržno.

Organizacija Amnesty International je decembra v poročilu opozorila tudi na postopno nadomeščanje nasilja tolp z državnim nasiljem in samovoljne aretacije.

Lani je sicer število umorov v revni državi padlo na najnižjo raven v zadnjih treh desetletjih in prebivalci države so za zdaj večinoma zadovoljni z zmanjšanjem nasilja.

Četrtina prebivalstva živi v revščini

Glavni izziv v Bukelejevem drugem mandatu bo slabo stanje salvadorskega gospodarstva in visok javni dolg. Več kot četrtina ljudi v državi namreč živi v revščini, vse dražja je hrana, dražijo se tudi stanovanja. Mednarodni denarni sklad, ki se s Salvadorjem pogaja o 1,3 milijarde dolarjev vredni pomoči, je konec leta 2023 fiskalne razmere v državi opisal kot "ranljive".