Bolsonaro je pred izročitvijo oblasti odšel v ZDA. Foto: EPA
Bolsonaro je pred izročitvijo oblasti odšel v ZDA. Foto: EPA

To je prvič, da je bil Bolsonaro imenovan med tistimi, ki bi lahko bili odgovorni za izgrede 8. januarja.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahteve brazilskega državnega tožilstva. "Javne osebe, ki še naprej strahopetno širijo zarote proti demokraciji, da bi povzročile izredne razmere, bodo za svoja dejanja odgovarjale," je dejal sodnik vrhovnega sodišča Alexandre de Moraes.

Bolsonaro je v torek na spletu objavil videoposnetek, v katerem je podvomil o zakonitosti brazilskih oktobrskih volitev, na katerih ga je premagal Luiz Inacio Lula da Silva. V videoposnetku Bolsonaro trdi, da Lula ni bil izvoljen, ampak sta ga izbrala vrhovno sodišče in brazilska volilna komisija.

Čeprav je Bolsonaro videoposnetek objavil dva dni po nedeljskih napadih in ga kmalu zatem izbrisal, je treba preiskati njegovo domnevno vpletenost v izgrede, je prepričan namestnik generalnega tožilca Carlos Frederico Santos, ki je dodal, da bi lahko Bolsonaro s takšnimi izjavami "spodbujal k nasilju".

Policija je aretirala več kot 1500 izgrednikov. Foto: EPA
Policija je aretirala več kot 1500 izgrednikov. Foto: EPA

V Brasilii še vedno okrepljena varnost

Več tisoč izgrednikov, ki so napadli vladna poslopja v Brasilii, ne priznava Bolsonarovega poraza proti da Silvi, ki je kot predsednik prisegel 1. januarja. Brazilska policija je aretirala približno 1500 domnevnih udeležencev izgredov, ki so med drugim vdrli v brazilski kongres. Oblasti so po napadih okrepile varnostne ukrepe v brazilski prestolnici, da bi preprečile morebitne nadaljnje akcije Bolsonarovih podpornikov.

Lula je obtožil Bolsonara, da je spodbujal svoje podpornike, vendar je nekdanji predsednik to zanikal.

Bolsonaro je sicer še vedno v bolnišnici na Floridi, kjer ga zdravijo zaradi trebušnih težav. Ker ni želel sodelovati pri prenosu oblasti Luli, je konec decembra zapustil domovino in odšel v ZDA.

Aretirali nekdanjega vodjo varnosti Torresa

Preiskava poteka tudi proti več poslovnežem in uradnikom. Med drugim preiskujejo nekdanjega vodjo javne varnosti v glavnem mestu Andersona Torresa, ki je pred izgredi u družino prav tako odšel v Miami. Policija je med preiskavo njegovega doma domnevno odkrila dokumente, s katerimi naj bi skušali spodkopati volilni izid.

BBC poroča, da je zvezna policija Torresa aretirala ob njegovi vrnitvi v Brazilijo. Nalog za njegovo aretacijo je prejšnji teden izdalo vrhovno sodišče, ki Torresu očita sodelovanje z izgredniki in neukrepanje. Torres sicer zanika kakršno koli vlogo v izgredih.