Na območju, na katerem želi skupina zgraditi mesto, so zdaj kmetijske površine. Foto: AP
Na območju, na katerem želi skupina zgraditi mesto, so zdaj kmetijske površine. Foto: AP

Za nakupe zemljišč so porabili skoraj milijardo dolarjev in tako postali največji lastnik zemljišč v okrožju Solano, ki leži okoli sto kilometrov stran od San Francisca, kupili pa so tudi nepremičnine v okolici najbolj prometnega letalskega oporišča v državi. Skrivnost, kdo stoji za temi nakupi, naj bi pritegnila tudi pozornost ameriške vojske in Zveznega preiskovalnega urada (FBI).

Podjetje Flannery Associates, ki ima podporo v premožnih vlagateljih iz Silicijeve doline, se je zdaj le razkrilo in odprlo spletno stran California Forever, na kateri so predstavili svoje načrte ter skice mesta, ki prikazujejo hiše v mediteranskem slogu ter soseske za pešce in kolesarje, poroča Guardian.

Zamislili so si mesto, ki bi delovalo izključno na osnovi uporabe čiste energije, ustvarilo na tisoče delovnih mest, prebivalcem pa ponudilo zanesljiv javni prevoz in umirjeno, a urbano življenje. Želijo zgraditi mesto s stanovanji različnih velikosti, s soseskami za pešce, ki bodo blizu trgovin in šol, ter z odprtimi prostori okoli skupnosti, piše na spletni strani. Skice prikazujejo stanovanja ob velikih parkih, veliko prostora za vodne športe, široke kolesarske steze in delavce, ki nameščajo sončne panele. Pokupili so že 202 kvadratna kilometra zemljišč.

Kot je pred dnevi razkril New York Times, je vodja projekta 36-letni Jan Sramek, nekdanji uslužbenec investicijske banke Goldman Sachs, med podporniki pa so tudi zaposleni v različnih podjetjih za informacijsko tehnologijo pa tudi žena pokojnega Steva Jobsa.

Razkritje je v lokalni skupnosti sprožilo veliko razprav in ogorčenja, saj naj bi investitorji šele pred kratkim začeli sodelovati z lokalnimi uradniki in prebivalci. Skeptični so namreč do načrtov bogatašev, saj ne vedo, kaj bo to pomenilo za njihovo prihodnost.

Predstavniki projekta California Forever pa so zatrdili, da so se že sestali s kongresno in državno zakonodajno delegacijo okrožja in da se bodo kmalu pogovorili tudi z okrožnimi uradniki in župani.