Zelenski in Biden v Beli hiši. Foto: Reuters
Zelenski in Biden v Beli hiši. Foto: Reuters

"Ostali vam bomo ob strani," je Biden dejal Zelenskemu. Zelenski pa je Bidnu dejal, da postaja Ukrajina vse manj odvisna od pomoči in da ceni ameriško pomoč pri krepitvi zračne obrambe. Dodal je, da je Kijev dovolj močen, da zmaga v vojni proti Moskvi. Rekel je tudi, da želi z Bidnom razpravljati o ukrajinskem članstvu v Evropski uniji.

Pred tem je Biden pozval ameriški kongres, naj odobri dodatno pomoč Ukrajini pred počitnicami, napovedal pa je tudi ločeno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 200 milijonov dolarjev.

Zelenski prepričeval ameriške kongresnike

Zelenski se je pred tem srečal z ameriškimi kongresniki in jih skušal prepričati o nujnosti potrditve dodatne pomoči Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo.

Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer je po srečanju z Zelenskim dejal, da Ukrajina nujno potrebuje pomoč, da se ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu prepreči razglasitev zmage, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Dal nam je vedeti, da če izgubijo vojno, potem bo Putin zmagal," je dejal Schumer.

Republikanec Mitch McConnell, Zelenski in demokrat Chuck Schumer. Foto: EPA
Republikanec Mitch McConnell, Zelenski in demokrat Chuck Schumer. Foto: EPA

Zelenski se je nato srečal še s predsednikom predstavniškega doma, republikancem Mikom Johnsonom. Ta ni zavrnil dodatne pomoči Ukrajini, vendar pa jo je povezal s povečanjem varnosti na južni meji. Dejal je, da tako kot v vojni umirajo Ukrajinci, umirajo tudi Američani zaradi mamil, ki prihajajo čez južno mejo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem v Moskvi podprl republikanske skeptike in dejal, da milijarde dolarjev od ZDA niso privedle do uspehov Ukrajine na bojišču.

Do zdaj potrjene ameriške pomoči za Ukrajino sicer počasi zmanjkuje, nadaljnjo pomoč pa mora potrditi kongres. Biden je že zaprosil za več kot 60 milijard dolarjev, vendar pa so senatni republikanci prejšnji teden blokirali sveženj izredne porabe, med drugim za Izrael, Ukrajino in druge namene zaradi sporov okrog nadzora južne meje in omejevanja priseljevanja.

Zelenski je nekaj denarja zagotovil po obisku na sedežu Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je za podporo ukrajinskemu državnemu proračunu odobril dodatnih 900 milijonov dolarjev.

A Ukrajina nujno potrebuje milijarde dolarjev v obliki ameriške vojaške pomoči, saj se je njena poletna ofenziva ustavila. Vendar pa je vse več republikancev, ki skupaj s svojim vodjem Donaldom Trumpom menijo, da se mora pomoč Ukrajini ustaviti, vojna pa se mora končati, tudi če bo Kijev del svojega ozemlja prepustil Moskvi.

Zelenski je imel v ponedeljek govor na nacionalni obrambni Univerzi v Washingtonu, kjer se je srečal z obrambnim ministrom ZDA Lloydom Austinom. Opozoril je, da prekinitev ameriške pomoči Ukrajini koristi Rusiji.

Po besedah predstavnika Sveta za nacionalno varnost Johna Kirbyja si po poročanju Andreja Stoparja za Radio Slovenija v Beli hiši prizadevajo za oblikovanje natančnega programa te pomoči, podobnega, kot so ga pripravili pred letom dni, pri tem pa nameravajo slediti predvsem trem smernicam: "Prvič, krepiti zmogljivosti ukrajinske protizračne obrambe, da lahko sestreljujejo ruske izstrelke in njihove iranske letalnike, usmerjene proti ključni infrastrukturi. Drugič, Ukrajini pomagamo bolje zavarovati njeno energetsko infrastrukturo; in tretjič, Ukrajino oskrbujemo z opremo in materialom, da bi povečali odpornost sistema in preprečili izpade ogrevanja in električne energije v primeru uspešnosti ruskih napadov."

Zelenski nagovoril ameriške kongresnike