Bidnov govor je bil dolg, trajal je 68 minut. Foto: Reuters
Bidnov govor je bil dolg, trajal je 68 minut. Foto: Reuters

81-letni voditelj, ki se bo novembra z republikanskim tekmecem Trumpom znova pomeril v boju za Belo hišo, v energičnem in ognjevitem govoru, kot so ga opisali komentatorji, Trumpa ni omenil z besedo niti enkrat, kar 13-krat pa je uporabil besedo "predhodnik". Nagovor obeh kongresov o stanju v državi, imenovan State of the Union, je v predvolilnem slogu izkoristil za poudarjanje razlik med svojimi in republikanskimi politikami.

Bidnova šibka točka je naraščanje nezakonitih prehodov čez južno mejo. O tem je dejal, da je pripravljen na dvostrankarski dogovor o povečanju varnosti na meji, ki pa so ga republikanci na Trumpovo pobudo zavrnili. Ob glasnih vzklikih neodobravanja republikancev in zmajevanju z glavo republikanskega predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona so se kamere preselile na avtorja dogovora, konservativnega republikanskega senatorja Jamesa Lankforda, ki je prikimaval in dejal: "To je resnica."

Trumpa obtožil, da skuša "pokopati resnico o napadu na kongres"

Trumpove privržence, ki so napadli kongres 6. januarja 2021, je označil za kriminalce, izgrede tisti dan pa za največjo grožnjo ameriški demokraciji po državljanski vojni. "A ni jim uspelo. Amerika je ostala pokončna in demokracija je prevladala," je dejal. Trumpa je obtožil, da skuša "pokopati resnico o 6. januarju": "Tu je resnica: ne moreš imeti rad svoje države, le ko zmagaš."

Trumpa je povezal z ukinitvijo pravice do splava, republikance z nižanjem davkov bogatim na račun srednjega razreda ter nizal dosežke svoje vlade, kot je zakon o obnovi infrastrukture.

"Ne me hecat. Tisti, ki se hvalijo z ukinitvijo pravice do splava, nimajo pojma o moči Američank. To so spoznali, ko je bila reproduktivna svoboda na referendumu leta 2022 ter 2023 in bodo spet spoznali letos," je dejal Biden in napovedal, da bo uzakonil pravico do splava po vseh ZDA, če mu bodo volivci dali kongresno večino.

Spomnil je na bistveno razliko med njim in republikanci, ki si prizadevajo za nizke davke za milijarderje, sam pa zagotavlja, da ne bo višal davkov nikomur z dohodkom do 400.000 dolarjev na leto.

Napovedal je nadaljevanje boja za znižanje cen zdravil na recept, povišanje plač učiteljem in davčne stopnje za dobičke korporacij, prepolovitev izpustov ogljika v ozračje do leta 2030, prepoved jurišnih pušk in druge pobude.

Poudaril je, da je ameriško gospodarstvo zdaj v boljšem stanju, kot je bilo, ko je prevzel položaj. "Podedoval sem gospodarstvo, ki je bilo na robu. Zdaj pa našemu gospodarstvu svet zavida. Petnajst milijonov novih delovnih mest v samo treh letih je rekord. Brezposelnost je na 50-letnem minimumu," je dejal.

Iz dvorane so se pogosto slišali vzkliki odobravanja ali nasprotovanja. Foto: Reuters
Iz dvorane so se pogosto slišali vzkliki odobravanja ali nasprotovanja. Foto: Reuters

Sporočilo Putinu: Ne bomo odšli

Svoj govor je sicer začel z besedami o Ukrajini, saj je dejal, da sta napadeni svoboda in demokracija. "Svoboda in demokracija sta hkrati napadeni doma in v tujini," je dejal in pri tem mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina, za katerega je dejal, da "se ne bo ustavil pri Ukrajini". "Ukrajina lahko ustavi Putina, če ji bomo stali ob strani in ji zagotovili orožje, ki ga potrebuje za samoobrambo." Zanikal je možnost, da bi na bojišča prišli ameriški vojaki, in dodal, da je "odločen, da bo tako tudi ostalo". "Zgodovina gleda. Če se bodo ZDA zdaj umaknile, bo to ogrozilo Ukrajino," je dejal Biden. Prek kamer je namenil sporočilo Putinu: "Moje sporočilo predsedniku Putinu je preprosto: ne bomo odšli, ne bomo se uklonili. Jaz se ne bom uklonil." Pozdravil je tudi pristop Švedske k zvezi Nato.

Ob obali Gaze bo ameriška vojska postavila začasno pristanišče

Del govora je namenil razmeram v Gazi. Napovedal je, da bo ameriška vojska na obali Gaze za povečanje humanitarne pomoči pomagala postaviti začasno pristanišče. "Nocoj naročam ameriški vojski, da vodi izredno misijo vzpostavljanja začasnega pristanišča na obali Gaze, ki lahko sprejme velike ladje s hrano, vodo, zdravili in začasnimi zavetišči. Ta začasni pomol bo omogočil ogromno povečanje humanitarne pomoči Gazi," je dejal Biden in dodal, da mora Izrael dovoliti več pomoči in zagotoviti varnost humanitarnih delavcev. Ob tem je zagotovil, da ameriški vojaki v Gazi ne bodo stopili na kopno.

Izraelskemu vodstvu je sporočil, da "humanitarna pomoč ne more biti na drugem mestu ali sredstvo za pogajanja. Zaščita nedolžnih življenj mora biti prioriteta."

Biden je v govoru omenil začetek krize z napadom palestinskega gibanja Hamas na Izrael, ki je bil po njegovih besedah "najbolj smrtonosen dan za Jude vse od holokavsta".

Izraelu je priznal pravico do boja proti Hamasu, ki bi lahko po njegovih besedah krizo končal z izpustitvijo talcev, odložitvijo orožja in predajo odgovornih za napad 7. oktobra. Vendar pa je pri tem opozoril na odgovornost Izraela za zaščito nedolžnih življenj. "Izrael ima temeljno odgovornost zaščititi nedolžne civiliste v Gazi. Ta vojna je zahtevala več življenj nedolžnih civilistov kot vse dosedanje vojne v Gazi skupaj. Ubitih je bilo več kot 30.000 Palestincev. Na tisoče in tisoče nedolžnih žensk in otrok. Hiše uničene, soseske v ruševinah, družine brez hrane, vode, zdravil. Srce parajoče," je dejal Biden.

Povedal je še, da ZDA vodijo mednarodna prizadevanja za povečanje pomoči Gazi in si prizadevajo za premirje, ki bi ob izpustitvi talcev trajalo najmanj šest tednov. Takšen predlog začasnega premirja Hamas zavrača.

To je bil njegov najpomembnejši nagovor Američanom pred nacionalno konvencijo demokratske stranke avgusta v Chicagu, ko ga bodo demokrati predvidoma potrdili za svojega predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
To je bil njegov najpomembnejši nagovor Američanom pred nacionalno konvencijo demokratske stranke avgusta v Chicagu, ko ga bodo demokrati predvidoma potrdili za svojega predsedniškega kandidata. Foto: Reuters

Kot edino dolgoročno rešitev krize je navedel oblikovanje samostojne palestinske države. "Ko zremo v prihodnost, je edina prava rešitev, rešitev dveh držav. To pravim kot podpornik Izraela skozi vse življenje in kot edini ameriški predsednik, ki ga je obiskal med vojno. Nobena druga pot ne jamči izraelske varnosti in demokracije. Nobena druga pot ne jamči mirnega in dostojanstvenega življenja Palestincev. Nobena druga pot ne jamči miru med Izraelom in arabskimi sosedami," je dejal predsednik ZDA.

O svoji starosti: "Pomembno je, koliko so stare naše ideje"

Ob koncu govora se je obregnil ob mnoge kritike, da je zaradi svoje visoke starosti neprimeren za še drugi mandat v Beli hiši. Zatrdil je, da mu leta omogočajo, da "svet vidi z drugačne perspektive". "Že dolgo sem na svetu. Ko nekdo doseže mojo starost, nekatere stvari postanejo še bolj jasne, kot so bile prej. Vedno znova sem bil priča tekmovanju med konkurenčnimi silami v boju za dušo našega naroda – med tistimi, ki želijo Ameriko potegniti v preteklost, in tistimi, ki želijo Ameriko popeljati v prihodnost," je dodal.

"Vprašanje, s katerim se spoprijema naš narod, ni, koliko smo stari, ampak koliko so stare naše ideje," je dejal Biden in omenil, da nekateri, ki so stari približno toliko kot on, vidijo drugačno ameriško zgodbo, tisto o "sovraštvu, jezi, maščevanju in povračilu". Trump je sicer le štiri leta mlajši od Bidna, star je 77 let.

Od demokratskih kongresnikov je večkrat dobil bučen aplavz. Razen nekaj zapletov pri branju s teleprompterja je 81-letnik govor – ob skandiranju demokratov "še štiri leta, še štiri leta" – izpeljal do konca brez spodrsljajev in zbijal šale.

Trump: Tako je jezen

Na Bidnov nastop se je odzval tudi Trump, ki je kritiziral Bidnovo "jezo". "Ko govori, je videti tako jezen, kar je značilnost ljudi, ki vedo, da izgubljajo. Jeza in kričanje ne pripomoreta k temu, da bi se naša država ponovno združila!" je Trump zapisal na svoji platformi Truth Social.

Biden kritiziral Trumpa in podprl Ukrajino