Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

"Hamas in Putin predstavljata različni grožnji, a to ju združuje: Oboji želijo popolnoma uničiti sosednjo demokracijo," je dejal.

Po Bidnovih besedah je svet na prelomnici. V uvodu je opisal svojo nedavno pot v Izrael. Napade Hamasa na Izrael je ponovno označil za "čisto zlo", dodal pa je, da to gibanje ne predstavlja palestinskega ljudstva, poroča BBC.

Izrazil je sočutje do družin žrtev na obeh straneh. Ponovil je stališče ZDA in Izraela, da za torkov napad na bolnišnico v Gazi, v katerem je bilo ubitih več sto ljudi, niso krive izraelske sile.

V izraelskem bombardiranju Gaze je sicer umrlo skoraj 4000 ljudi, od tega 1524 otrok in 1444 žensk, medtem ko je v Hamasovem napadu 7. oktobra umrlo okoli 1400 ljudi. Število mrtvih je verjetno precej večje, saj so številne žrtve skoraj dvotedenskih napadov ujete pod ruševinami.

Biden je medtem zagotovil, da bodo ZDA tako močno okrepile vojaško prednost Izraela na območju, da bo to odvrnilo širjenje spopadov.

Kritik na račun dejanj Izraela v Gazi kljub civilnim žrtvam ni izrekel, je pa dodal, da mora Izrael spoštovati vojno pravo pri odgovoru na napade Hamasa, in ponovil, da je zavezniško državo posvaril, naj je ne zaslepi jeza in naj ne naredijo napak, kot so jih ZDA v odgovoru na napade 11. septembra 2001.

Protestni odstop uslužbenca zunanjega ministrstva

V ZDA medtem odmeva poteza uslužbenca zunanjega ministrstva, ki je odstopil zaradi ameriškega oboroževanja Izraela. Josh Paul je delal v uradu, ki je nadziral pošiljke orožja, odstopil pa je protestno po odločitvi vlade, da Izraelu med napadi na Gazo še naprej pošilja orožje in strelivo, poroča New York Times.

Paul je opozoril, da "slepa podpora eni strani" vodi v odločitve, ki so "kratkovidne, uničujoče, nepravične in nasprotne vrednotam, ki jih javno zagovarjamo".

Odziv Izraela na napad Hamasa ter podpora ZDA temu odzivu in nadaljevanju izraelske okupacije bosta vodila k "večjemu in globljemu trpljenju tako Izraelcev kot Palestincev". "Bojim se, da ponavljamo enake napake, ki smo jih zagrešili v zadnjih desetletjih, in zavračam biti še naprej del tega," je dejal.

Paul je poudaril, da bi morala izraelska ustavitev dobave vode, hrane, zdravil in elektrike Gazi, kjer živi 2,3 milijona ljudi, sprožiti uveljavitev več ameriških zveznih zakonov, ki naj bi zagotavljali, da ameriško orožje ne konča v rokah kršilcev človekovih pravic. A te varovalke ne delujejo, je dodal.

Omenil je potrebo po humanitarni pomoči za Palestince in poudaril, da je treba v ZDA obsoditi vse pojave antisemitizma ali islamofobije. V govoru je omenil naraščanje sovraštva v ZDA in se zgražal nad nedavnim umorom šestletnika palestinskega rodu, ki ga je v Chicagu ubil najemodajalec, razburjen zaradi napadov Hamasa.

Koliko bodo ZDA še namenile Izraelu in Ukrajini?

Napovedal je, da bo danes v kongres poslal prošnjo za potrditev pomoči Izraelu in Ukrajini, vendar bo moral počakati, saj predstavniški dom kongresa z republikansko večino še vedno ne more opravljati svojega dela, ker mu ni uspelo izvoliti predsednika.

Al Džazira poroča, da skupni znesek, za katerega bo Biden zaprosil kongres, še ni znan, a naj bi šlo za dodatnih 14 milijard dolarjev za Izrael in 60 milijard za Ukrajino. BBC medtem poroča, da naj bi Biden za obe državi želel nameniti 100 milijard dolarjev.

Tudi po poročanju ameriških medijev naj bi Biden kongres zaprosil za 100 milijard dolarjev, sveženj pa bi poleg pomoči Izraelu in Ukrajini vključeval tudi sredstva za Tajvan in nadzor na mejah ZDA. Bela hiša naj bi podrobnosti sporočila danes.

Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA sicer še ni jasno, ali ima sveženj pomoči ob upadanju podpore Ukrajini sploh možnosti za sprejetje v ameriškem kongresu.

ZDA že zdaj vsako leto Izraelu namenijo za 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Do zdaj je Izrael od ZDA skupno prejel 158 milijard dolarjev pomoči. Od začetka vojne v Ukrajini februarja lani so ZDA tej državi namenile več kot 75 milijard dolarjev, od tega je bilo okoli 60 odstotkov vojaške pomoči.

"Zagotoviti, da Izraelu in Ukrajini uspe, je ključnega pomena za ameriško državno varnost," je poudaril Biden.

"Vem, da se ti spopadi številnim zdijo daleč in jim ni jasno, zakaj je to pomembno za ZDA. Če teroristi ali diktatorji ne plačajo cene za to, kar delajo, bodo povzročili še več uničenja. Če ne ustavimo Putina, se ne bo omejil le na Ukrajino, ampak bo grozil Poljski in baltskim državam, ki so zaveznice v Natu. Če napade katero od zaveznic, bomo branili vsak pedenj Natovega ozemlja," je zagotovil Biden.

Razložil je, da ameriška pomoč v orožju, ki jo pošiljajo v Ukrajino, prihaja iz skladišč, finančna pomoč, ki jo potrjuje kongres, pa ZDA omogoča obnovitev in posodobitev lastne oborožitve.

"ZDA so svetilnik"

ZDA morajo imeti vlogo voditelja na svetu in so "ključna država", je dejal Biden. "Močnejši smo kot kdaj koli prej. Amerika je še vedno svetilnik za svet. Še vedno," je še dodal ameriški predsednik.