Javier Milei, ki se označuje za
Javier Milei, ki se označuje za "anarhokapitalista", je napovedal politiko zategovanja psu in t. i. šokterapijo. Foto: Reuters

Milei je voditelje članic BRICS-a v pismih obvestil o formalizaciji svoje odločitve za preklic načrtovanega vstopa Argentine v to skupino, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Po Mileievih besedah ni "primeren" trenutek, da postane Argentina polnopravna članica BRICS-a. Je pa Milei izrazil pripravljenost za srečanje z vsakim od petih voditeljev.

V pismu je dodal, da se njegova zunanja politika "v številnih pogledih razlikuje od prejšnje vlade", zato bo potreben pregled nekaterih odločitev.

Mileiev predhodnik, levosredinski predsednik Alberto Fernández, je članstvo v BRICS-u zagovarjal kot priložnost za dostop na nove trge.

Novi predsednik pa je v času kampanje zatrjeval, da se bo Argentina pod njegovim vodstvom "geopolitično navezala za ZDA in Izrael" in da ne bo zaveznica "komunistov".

Po prevzemu položaja pa je ubral mehkejši pristop glede napovedane prekinitve trgovinskih odnosov s Kitajsko in Brazilijo.

Skupina BRICS je sicer avgusta sporočila, da bo sprejela šest novih članic, med njimi je bila predvidena tudi Argentina, druge pa so Etiopija, Iran, Savdska Arabija, Egipt in Združeni arabski emirati. Te države se bodo BRICS-u pridružile 1. januarja 2024.

V državah BRICS-a trenutno živi okoli 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, države predstavljajo več kot četrtino svetovnega bruto družbenega proizvoda. Za članstvo se zanima 14 držav, večinoma iz Azije, Afrike in z Bližnjega vzhoda.