77-letni Trump ali 80-letni Biden? Foto: Reuters
77-letni Trump ali 80-letni Biden? Foto: Reuters

V nedeljo objavljena anketa televizije CBS in organizacije YouGov kaže, da bi Trump trenutno na volitvah dobil 51 odstotkov glasov, Biden pa 48 odstotkov. Na zadnjih volitvah leta 2020 je Biden dobil 51 odstotkov glasov, Trump pa 47 odstotkov.

Druga anketa, ki sta jo izvedla časopis New York Times in kolidž Sienna, je razkrila, da bi Trump Bidna med šestimi ključnimi državami premagal v Arizoni, Georgii, Michiganu, Nevadi in Pensilvaniji, medtem ko ima Biden višjo podporo le v Wisconsinu. Na volitvah 2020 je Biden zmagal v vseh šestih državah.

Medtem ko splošne javnomnenjske raziskave o priljubljenosti Bidna in Trumpa kažejo precejšnjo izenačenost, pa na predsedniških volitvah zmagovalca običajno določajo izidi v t. i. ključnih državah (swing states). Biden bo moral za ponovno izvolitev osvojiti večino ključnih držav, če se želi obdržati v Beli hiši še nadaljnja štiri leta.

Čeprav je razlika v starosti med kandidatoma le tri leta, 70 odstotkov volivcev v šestih ključnih državah ankete časopisa New York Times ocenjuje, da je 80-letni Biden prestar za učinkovito opravljanje dela, medtem ko to za 77-letnega Trumpa pravi 58 odstotkov volivcev.

Volivci, mlajši od 30 let, dajejo 80-letnemu Bidnu le za eno odstotno točko prednosti, njegova prednost med latinskoameriškimi volivci je padla na enomestno številko, njegova prednost v urbanih območjih pa predstavlja polovico Trumpove prednosti v podeželskih regijah, so pokazale ankete. V šesterici zveznih držav 22 odstotkov temnopoltih volivcev, ki sicer predstavljajo glavnino Bidnovih volivcev, podpira Trumpa, kar je podpora, za katero je New York Times poročal, da je republikanski kandidat za predsednika v sodobnem času v teh državah ni imel še nikoli.

Še ena anketa, ki sta jo izvedla televizija ABC in inštitut Ipsos, pa ugotavlja, da 76 odstotkov Američanov meni, da gredo stvari v državi v napačno smer. Bidnu je podpora med temnopoltimi volivci in volivci latinsko-ameriškega izvora padla s 87 odstotkov v vzporednih anketah volitev 2020 na 49 odstotkov oziroma s 65 na 33 odstotkov. Biden se lahko v tej anketi tolaži s tem, da ima pozitivno mnenje o njem 33 odstotkov volivcev, o Trumpu pa 29 odstotkov.

Za Američane je ključno vprašanje stanje gospodarstva. Foto: EPA
Za Američane je ključno vprašanje stanje gospodarstva. Foto: EPA

Za več kot polovico volivcev ključno vprašanje gospodarstvo

Čeprav je inflacija od lanskega leta opazno padla, gospodarska rast pa je presenetljivo trdna, je večina volivcev v vseh anketah izrazila večje zaupanje republikancem glede vodenja gospodarstva kot pa demokratom. Anketa New York Timesa ugotavlja, da je gospodarstvo najpomembnejše vprašanje za 55 odstotkov Američanov, pri čemer jih 59 odstotkov glede tega bolj zaupa Trumpu in le 37 odstotkov Bidnu.

Pri drugih vprašanjih, kot so zdravstvo, sociala, splav, demokracija in orožje, ima Biden skupaj z demokrati višjo podporo kot Trump in republikanci, a so ta vprašanja zanje manj pomembna od gospodarstva. Stanje tega 50 odstotkov volivcev ocenjuje kot slabo, le 21 odstotkov pa kot dobro.

Bidnovo stališče do splava trenutno ne predstavlja tako velike prednosti zanj, kot trdijo v njegovem štabu, saj 40 odstotkov podpornikov pravice do splava podpira Trumpa, ki je na vrhovno sodišče imenoval sodnike, ki so poskrbeli za ukinitev te pravice.

Trump ima sicer na republikanski strani številne izzivalce, a nihče med njimi ne predstavlja velike grožnje. Tudi Biden med demokrati nima nasprotnika, ki bi ga lahko ogrozil, čeprav mu zaradi trdne podpore Izraelu v času vojne s Hamasom grozi izguba podpore volivcev arabskega izvora in muslimanov, ki so pomembno volilno telo v državah, kot so Michigan, Ohio in Wisconsin.

"Napovedi več kot leto pred volitvami so leto dni kasneje videti nekoliko drugačne. Ne verjemite nam na besedo: Gallup je predsedniku Obami napovedal poraz z 8 odstotnimi točkami razlike, potem pa je leto dni kasneje zmagal," je dejal tiskovni predstavnik Bidnove kampanje Kevin Munoz, pri čemer je imel v mislih zmago demokrata Baracka Obame leta 2012 nad republikancem Mittom Romneyjem. "Leta 2024 bomo zmagali tako, da bomo staknili skupaj glave in opravili delo, ne pa da se bomo vznemirjali zaradi anket."

"Bil sem zaskrbljen pred temi anketami in me skrbi zdaj," pa je za CNN povedal Richard Blumenthal, demokratski ameriški senator iz Connecticuta.