Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavniški dom je z veliko večino potrdil predlog zakona, v skladu s katerim bi se moralo podjetje TikTok distancirati od svojega lastnika, kitajskega podjetja ByteDance (beri: ByteDance bi moralo TikTok v 180 dneh prodati), saj ga bodo v nasprotnem primeru v ZDA prepovedali.

V enem redkih primerov enotnosti med republikanci in demokrati je za predlog zakona glasovalo 352 poslancev predstavniškega doma kongresa ZDA, 65 pa jih je bilo proti.
Predlog tudi daje predsedniku pooblastilo, da druge aplikacije in družbena omrežja označi za grožnjo nacionalni varnosti, če so pod nadzorom države, ki velja za sovražno do ZDA.

O predlogu bo moral sicer glasovati še senat, kjer pa je njegova usoda negotova, saj se nekaterim senatorjem zdi ukrep proti aplikaciji, ki jo v ZDA uporablja okoli 170 milijonov ljudi, preveč drastičen. Bela hiša je sicer napovedala, da bo predsednik Joe Biden zakon podpisal, če bo ta prišel na njegovo mizo.

TikTok je v ZDA že dalj časa tarča kritik, češ da kitajske oblasti aplikacijo uporabljajo za zbiranje informacij od uporabnikov oziroma za širjenje svojega vpliva. ByteDance očitke vztrajno zavrača. Nova kampanja proti aplikaciji je podjetje do neke mere presenetila, potem ko se je februarja TikToku pridružil tudi Biden.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Pekingu so medtem izrazili nezadovoljstvo nad potezo ameriškega kongresa. "Čeprav ZDA nikoli niso našle dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost, ga niso prenehale zatirati," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin in ravnanje Washingtona označil za ustrahovalno.

Trump zdaj prepovedi nasprotuje

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat na novembrskih volitvah Donald Trump je v ponedeljek izrazil nasprotovanje zakonu, čeprav je prepoved TikToka pred tem podpiral in je tudi sam v času, ko je bil predsednik, poskušal aplikacijo iztrgati iz rok kitajskih lastnikov. Po njegovi zdajšnji oceni bo prepoved TikToka okrepila podjetje Meta, lastnika omrežij Facebook in Instagram, ki ga je označil za "sovražnika ljudstva".

Glavni predlagatelj zakona je bil republikanski kongresnik Mike Gallagher, ki zatrjuje, da potrditev zakonskega predloga ne pomeni samodejne prepovedi TikToka. "TikTok bi lahko živel dalje in ljudje bi lahko na njem počeli, kar koli bi hoteli, pod pogojem, da obstaja ta ločitev," je dejal Gallagher in pozval ameriške vlagatelje ByteDancea, da prodajo podprejo. "To ni prepoved – glejte na to kot operacijo, s katero se odstrani tumor, s tem pa se reši pacient."

A Gallagher je med razpravo tudi posredno priznal, da je resničen razlog, zakaj se jim tako mudi prepovedati TikTok, to, da "postaja prevladujoča novičarska platforma za Američane, mlajše od 30 let", ameriška vlada pa ga ne nadzira tako kot druga omrežja.