Na velikem delu meje med ZDA in Mehiko stoji zid ali ograja. Foto: Reuters
Na velikem delu meje med ZDA in Mehiko stoji zid ali ograja. Foto: Reuters

Bidnov predhodnik Donald Trump je v predvolilni kampanji in nato kot predsednik ponavljal, da bo zgradil zid na meji z Mehiko, Biden pa je obljubil, da ne bo zgradil niti metra zidu, če bo izvoljen.

Zaradi povečanega števila prihodov priseljencev pa je postalo to vprašanje zanj bolj kočljivo in točka ranljivosti, poroča BBC.

Minister za domovinsko varnost je poudaril "akutno in takojšnjo potrebo" po gradnji novega dela zidu in preprečevanju nedovoljenih vstopov v državo.

Za namen odobritve gradnje zidu so obšli več deset zakonov, vključno z zakonom o čistem zraku in zakonom o varni pitni vodi. To je razjezilo okoljevarstvenike, ki opozarjajo, da bo struktura razkosala habitate ogroženih rastlin in živali.

Zagovornik zaščite ogroženih vrst na Centru za biološko raznolikost Laiken Jordahl je izrazil razočaranje nad tem, da se je "predsednik Biden spustil na to raven".

Zid bo vključeval betonski temelj, velike stebre, vrata, posebne kamere in videonadzor.

Kot je sporočilo ministrstvo za domovinsko varnost, bodo za gradnjo novega odseka zidu uporabili sredstva, ki so jih zagotovili že med Trumpovim predsedovanjem.

Obmejna agencija ZDA je sporočila, da so avgusta na južni meji prijeli 181.059 ljudi, ki so mejo prečkali na nedovoljen način, mesec prej 132.648.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika