Romska naselja so leglo kriminala, meni francoska vlada. Foto: EPA
Romska naselja so leglo kriminala, meni francoska vlada. Foto: EPA

Vlada bo v nezakonita romska naselja poslala davčne inšpektorje, ki bodo preverili, ali Romi plačujejo davke. Podrli naj bi številna nezakonita romska naselja, Rome, ki kršijo zakon, pa izgnali v države izvora. Ukrep naj bi uvedli v okviru t. i. "vojne proti kriminalu", ki jo je napovedal Sarkozy.

Po izrednem srečanju, ki so se ga ob Sarkozyju udeležili številni ministri in vodje policij, je vlada zapisala, da so naselja Romov "viri nezakonitega tihotapljenja, močno šokantnih življenjskih standardov, izkoriščanja otrok za prosjačenje, prostitucije in kriminala".

Sarkozy je poudaril, da nekateri pripadniki romske manjšine predstavljajo varnostni "problem", s čimer se je odzval na napad na policijsko postajo v mestu Saint-Aignan v osrednji Franciji pred tednom dni. Zamaskirani neznanci so s sekiricami in železnimi palicami napadli policijsko postajo, sekali drevesa in zažgali več vozil, potem ko je policija v avtomobilskem zasledovanju ustrelila in ubila Roma.

Večina Romov izgnana v Romunijo in Bolgarijo
Novi ukrepi "niso namenjeni stigmatiziranju katere koli skupnosti, temveč kaznovanju nezakonitega obnašanja", je zatrdil Brice Hortefeux, francoski notranji minister.

Opozicija je načrt vlade ostro kritizirala in vladi očitala, da stigmatizira romsko manjšino, ki ima v Franciji okoli 15.000 pripadnikov. Večina je prišla iz Romunije in Bolgarije in živi v francoskih predmestjih.

Bolgarija in Romunija sta sporočili, da bodo "svoje" Rome, ki jih bodo izgnali, znova sprejeli. V obeh državah potekajo skupne priprave na vrnitev Romov, je povedal bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov. Za kakšno število Romov točno gre, še ni znano.