Foto:
Foto:
Kalifornisjki guverner Arnold Schwarzenegger med spremljanjem pristanka novega Nasinega robota na Marsu.

Na fotografijah je moč videti površino planeta, po besedah Nasinih strokovnjakov pa naj bi bila veliko bolj položna kot tista, ki jo je robot Duh (Spirit) slikal na drugem delu planeta.

Na rdečem planetu bo Priložnost podobno kot njen dvojček Duh iskala sledove življenja. Cilj pristanka je območje ob Marsovem ekvatorju, imenovano Meridiani Planum, in naj bi bilo povsem drugačno od kraterja Gusev, kjer je 3. januarja pristal Duh.

Priložnost je na območju ob Marsovem ekvatorju, imenovanem Meridiani Planum, pristala nekaj po šesti uri. Sonda je v atmosfero Marsa priletela s hitrostjo 20.900 kilometrov na uro, njen vstop pa je trajal okoli šest minut. Po vstopu v atmosfero je sonda odprla veliko padalo, ki je skupaj s pogonskimi raketami ublažilo pristanek.

Nekaj minut po obvestilu o pristanku so Nasini strokovnjaki dobili signal z Marsa, da je sonda med pristankom ostala nepoškodovana. V Nasinem centru pa sta pristanek spremljala tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore.

Duh kmalu popravljen
Po seriji slik in pomembnih analiz Marsovega površja, ki jih je Duh posredoval na Zemljo, je ta v sredo začel delovati nepravilno.

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa ima namreč resne težave z računalnikom. Duh se je Nasi ponovno oglasil v soboto. Napaka naj bi se zgodila v računalniškem spominu robota. Nasini znanstvenki pa so sporočili, da naj bi Duh normalno deloval že čez nekaj tednov.