Preživele je v bolnišnici danes obiskal kralj Maha Vajiralongkorn, premier Prajut Čan Oča pa je položil rože pri vrtcu, kjer se je zgodil napad.

Okoli vrtca, kjer so se danes zbrale žalujoče družine, so predstavniki tajskih oblasti v belih uniformah v imenu kralja že položili velik cvetlični venec. Tudi tajski premier je pozneje obiskal vrtec v severovzhodni provinci Nong Bua Lampu in tam položil rože ter izročil odškodninske čeke žalujočim družinam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kralj Maha Vajiralongkorn pa je skupaj s kraljico Suthido danes obiskal bolnišnico, da bi se srečal s preživelimi in svojci ubitih v napadu.

Današnji obisk kralja, ki ima na Tajskem uradno napol božanski status, je sicer eno redkih pojavljanj 70-letnega monarha v javnosti v zadnjih dveh letih, potem ko je bil med množičnimi uličnimi protesti leta 2020 deležen številnih kritik.

Četrtkov krvavi napad je državo pahnil v globoko žalost in sprožil razprave o veljavnih zakonih o orožju. Zastave na tajskih vladnih stavbah danes visijo na pol droga v znak žalovanja po enem bolj smrtonosnih napadov v novejši tajski zgodovini.

Odpuščeni 34-letni policist Panja Kamrab je v četrtek v napadu na vrtec v kraju Uthaj Savan na severovzhodu države po zadnjih podatkih umoril 37 ljudi, med njimi 24 otrok, starih od dve do štiri leta. Po napadu je z avtomobilom pobegnil s prizorišča, nato pa doma ubil še svojo ženo in otroka ter si sodil sam. Večino žrtev je ustrelil, nekatere pa tudi zabodel.

Številni svetovni voditelji, od britanske premierke Liz Truss do avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja, so Tajski ob dogodku izrazili sožalje. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je globoko užaloščen zaradi "grozljivega napada", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Množična streljanja so na Tajskem kljub razširjenosti orožja med prebivalstvom redka. Četrtkov zločin sicer sledi nedavnemu incidentu v vojaškem oporišču v Bangkoku, kjer je eden od pripadnikov vojske ustrelil dva kolega. Zadnji pokol pa se je zgodil pred dvema letoma, ko je vojak v mestu Nakon Ratčasima ubil 29 ljudi in jih ranil več kot deset.