Iskanje naslednika odstavljenega Kevina McCarthyja se tako nadaljuje.

Predstavniški dom kongresa brez predsednika ne more opravljati zakonodajnih nalog, razen če večina dodeli ustrezna pooblastila trenutnemu vršilcu dolžnosti Patricku McHenryju.

Časa za obotavljanje ni več veliko, saj si republikanci želijo potrditi pomoč Izraelu, Bela hiša ob tem tudi pomoč Ukrajini, sredi novembra pa poteče veljavnost začasnega podaljšanja financiranja zvezne vlade, ki je McCarthyja stalo položaj.

Republikanski kongresnik Matt Gaetz je namreč zaradi njegovega dogovora z demokrati o financiranju vlade vložil predlog za odstavitev, ki ga je podprlo vseh 212 demokratov in osem republikancev.

Demokrati pravijo, da je izbira predsednika predstavniškega doma stvar republikanske večine in naj sami rešijo svojo "državljansko vojno". Sami so za predsednika predstavniškega doma znova predlagali svojega vodjo Hakeema Jeffriesa.

Scalise je na internem glasovanju republikanskih kongresnikov v sredo dobil več glasov kot njegov doslej edini protikandidat Jim Jordan, ki uživa podporo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Vendar pa na več dodatnih glasovanjih za zaprtimi vrati ni dobil 217 glasov, kolikor jih potrebuje za dokončno izvolitev, zato se je odločil za umik kandidature.

Republikanci glasujejo za zaprtimi vrati, ker se želijo izogniti polomiji z začetka leta, ko je McCarthy za javno izvolitev na položaj v celotnem predstavniškem domu potreboval kar 15 krogov. Za zdaj še ni jasno, ali jim bo uspelo najti kandidata, ki bo dobil potrebno večino.

Odstop Scalisa je presenetil njegove kolege, ki so pričakovali, da si bo še najprej prizadeval za potrebno podporo. Zdaj bo dovolj glasov najprej skušal dobiti Jordan, vendar mu analitiki zaradi prepirljivosti in pogostega izražanja skrajnih stališč ne pripisujejo veliko možnosti.