Nova vlada naj bi prisegla v ponedeljek.

Nacionalna stranka je na parlamentarnih volitvah 14. oktobra zmagala in si zagotovila 48 sedežev v 120-članskem parlamentu, a je za sestavo vlade morala oblikovati koalicijo.

Luxton je novinarjem v Wellingtonu danes povedal, da so po več tednih končali pogajanja o oblikovanju vladne koalicije in da morajo doseženi sporazum še ratificirati vse tri koalicijske stranke. Ko bodo to storile, bo generalnega guvernerja uradno seznanil s tem, da lahko sestavi vlado. Po podpisu koalicijskega sporazuma pa pričakuje prisego nove vlade v ponedeljek.
Voditelja koalicijskih strank ACT David Seymour in NZ First Winston Peters lahko računata na položaj podpredsednika vlade.

Z zmago Nacionalne stranke na oktobrskih volitvah se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade. Laburistični premier Chris Hipkins, ki je januarja prevzel vodenje vlade po presenetljivem odstopu dotedanje premierke Jacinde Ardern, je že nekaj ur po zaprtju volišč priznal poraz.

Nacionalna stranka je pred volitvami obljubila, da bo v prvih 100 dneh na čelu vlade prepovedala mobilne telefone v šolah, okrepila boj proti kriminalu in opustila načrtovano zvišanje davka na gorivo.

Stranka ACT pa med drugim podpira davčno reformo, zmanjšanje obsega birokracije in ukinitev soupravljanja z avtohtonimi Maori, želi pa izvesti tudi referendum o opredelitvi načel ustanovnega dokumenta Nove Zelandije.

NZ First, ki do volitev še ni imela poslancev, jih ima zdaj osem, ACT pa enajst. Poslanci imajo triletni mandat. Parlament naj bi se na ustanovnem zasedanju sestal 5. decembra, poročajo lokalni mediji.