Libijci se pripravljajo na slavje ob uradni razglasitvi osvoboditve države. Foto: EPA
Libijci se pripravljajo na slavje ob uradni razglasitvi osvoboditve države. Foto: EPA
Sirta
Kanalizacijski jašek, od koder so potegnili Gadafija. Poveljnik sil, ki so ga zajele, je povedal, da ga je skušal obdržati pri življenju. Foto: EPA
Misrata
Slavja so potekala v vseh libijskih mestih. Foto: EPA
Libija osvobojena

"Vsemu svetu sporočamo, da so osvobodili našo ljubljeno državo z njenimi mesti, vasmi, hribi, gorami puščavami in nebom," je dejal predstavnik začasnih oblasti, ki je odprl slovesnost v mestu Bengaziju na vzhodu države, kjer se je februarja začel upor proti dolgoletnemu voditelju Gadafiju in kjer ima sedež Nacionalni prehodni svet (NTC).

Na slovesnosti ob razglasitvi osvoboditve se je zbrala množica, ki je ob poslušanju libijskih pesmi vihtela zastave.

Vodja libijskega narodnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je po govoru o razglasitvi osvoboditve obljubil, da bo nova država temeljila na islamskih zakonih. "Kot muslimani smo šeriatsko pravo vzeli za temelj zakonodaje, zato je ničen vsak zakon, ki je v nasprotju z načeli islama," je dejal.

Džalil se je za podporo uporu proti Gadafiju zahvalil Arabski ligi, Združenim narodom in Evropski uniji.

V mesecu dni začasna vlada
Libijski narodni prehodni svet je napovedal, da bodo v 30 dneh po razglasitvi osvoboditve oblikovali začasno vlado, ki naj bi poskrbela za pripravo nove ustave in prvih demokratičnih volitev po 42-letni diktaturi, ki naj bi potekale junija prihodnje leto.

V spopadih razrušeno državo pa ob demokratizaciji in vzpostavitvi pravne države čaka še mnogo izzivov, med drugim tudi vrnitev v civilno življenje ljudi, ki so se spremenili v vojake, vzpostavitev prijateljskih odnosov med uporniškimi frakcijami in odločitev, kaj storiti z velikimi zalogami orožja.

Usodna strelna rana
Agencija Reuters je poročala, da so libijski forenziki v mrtvašnici v mestu Misrata ponoči izvedli obdukcijo Gadafijevega trupla. "Delali smo vso noč, pravkar smo končali," je povedal eden izmed forenzikov, eden izmed zdravnikov pa je za Reuters povedal, da je Gadafi umrl zaradi strelne rane.

"Umrl je zaradi strelne rane, to je jasno," je povedal zdravnik, ki ob tem ni podal nobenih podrobnosti, ali je bilo to zaradi domnevnega strela v glavo. "Še vedno moramo zapisati določene stvari in poročilo predati državnemu tožilcu. Nato bo vse objavljeno, nič ne bo ostalo skrito javnosti," je še povedal zdravnik.

Po obdukciji so Gadafijevo truplo prepeljali nazaj v hladilnico za meso v Misrati, kjer ga hranijo že nekaj dni in kjer ga obiskujejo številni Libijci. Pogreb so preložili za nedoločen čas, saj niso prepričani, kaj storiti s truplom. Predstavniki začasnih libijskih oblasti se nagibajo k skrivnemu pogrebu, da njegov grob ne bi postal svetišče.

Sin pokojnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija Saif Al Islam je v zvočnem posnetku zatrdil, da se bo v Libiji nadaljeval boj proti novim oblastem in Natu. "Nadaljevali bomo upor. Podgane in Nato naj izginejo," je dejal v sporočilu, ki ga je objavila televizija Al Rai s sedežem v Siriji. Sporočilo je trajalo le nekaj sekund, kar po oceni Al Arabije kaže na to, da gre za izjavo v živo in da jo je hitro končal, da ga ne bi izsledili.

Usoda Saifa Al Islama, ki je veljal za očetovega naslednika, sicer ni znana. Več pripadnikov sil prehodnih oblasti v Libiji je po četrtkovem padcu Sirte in smrti njegovega očeta trdilo, da so ga ujeli, a do zdaj dokazov o tem ni bilo. Skrival naj bi se v Libiji. Trije sinovi Moamerja Gadafija so sicer umrli od začetka upora proti režimu februarja letos. Njegova vdova Safia je našla zatočišče v Alžiriji skupaj s tremi Gadafijevimi otroki - Aišo, Hanibalom in Mohamedom. Sin Sadi pa je septembra pobegnil v Niger.

Džibril: Želim si, da bi bil Gadafi še vedno živ
Libijski premier Mahmud Džibril je v intervjuju za britansko mrežo BBC povedal, da bi rad videl, da bi bil Gadafi, ki so ga v četrtek med poskusom bega ubili v Sirti, še živ. "Želel bi vedeti, zakaj je 42 let škodoval libijskemu ljudstvu, želim si, da bi bil jaz tožilec v tem primeru, da bi ga lahko vprašal, zakaj je morala Libija živeti v zatiranju," je povedal Džibril.

Ob tem je začasni libijski premier dodal, da podpira natančno mednarodno preiskavo Gadafijeve smrti, h kateri so pozvali Združeni narodi, pod pogojem, da bodo spoštovali islamska pravila za pokop pokojnega.

"Nisem videl, kdo je ubil Gadafija"
Poveljnik sil, ki so zajele Moamerja Gadafija, Omran Al Oveib je za BBC orisal zadnje trenutke pred polkovnikovo smrtjo. Povedal je, da so Gadafija potegnili iz kanalizacijskega jaška, kjer se je skrival, nato pa je ta naredil deset korakov in se zrušil v navzkrižnem ognju med silami libijskega prehodnega sveta in Gadafijevimi privrženci. "Nisem videl, kdo natanko je ubil Gadafija," je povedal Oveib, ob tem pa dodal, da so nekateri njegovi vojaki želeli ubiti Gadafija, a da si je sam prizadeval, da bi ga ohranili pri življenju.

Libija osvobojena