Sporni Blackwater je imel v Iraku pogodbo s State Departmentom za zavarovanje diplomatov in tudi imuniteto pred iraškimi sodišči. Foto: EPA
Sporni Blackwater je imel v Iraku pogodbo s State Departmentom za zavarovanje diplomatov in tudi imuniteto pred iraškimi sodišči. Foto: EPA

Vplivni demokrat Carl Levin je namreč v petek predlagal, da bi Pentagon moral premisliti, ali naj podjetju prepove prijavljanje na razpise za urjenje afganistanskih policistov. Obrambno ministrstvo je na to odgovorilo, da Blackwaterju ne more prepovedati, da se poteguje za več milijard dolarjev vredne pogodbe, bodo pa pristojni znova pregledali obtožbe.

Pri zasebnem varnostnem podjetju, ki se je iz Blackwaterja zaradi slabega slovesa preimenovalo v Xe, so prepričani o svojem dobrem delu, zato se pregleda ne bojijo, saj trdijo, da so v preteklosti dosegli odlične rezultate pri urjenju varnostnega osebja v Afganistanu.

"Če to želimo ali ne, Blackwater ima strokovno znanje, s katerim se lahko pohvalijo le redka podjetja. Poleg tega so eni redkih, ki so pripravljeni delati na tako tveganih območjih, zato zagotavljajo zelo iskane storitve in obljubljajo, da bodo delo opravili kakovostno. Kljub temu pa bomo upoštevali Levinov predlog, saj si tudi mi želimo razjasniti vsakršne nepravilnosti," je dejal predstavnik Pentagona Geoff Morrell.

Poravnali tožbe Iračanov
Podjetje Blackwater je bilo po ameriški invaziji v Irak leta 2003 izbrano za varovanje ameriških predstavnikov v državi, nato pa se je zapletlo v škandal, ko je bilo pet varnostnikov podjetja obtoženih, da so leta 2007 ubili 17 neoboroženih iraških civilistov. Ameriški sodnik je nato obtožbe za nenaklepni uboj proti njim umaknil, nad čemer so bili Iračani ogorčeni.

Od takrat so dejavnosti tujih varnostnih podjetij v Iraku zelo omejene. Približno pred mesecem je Bagdad okoli 250 nekdanjim in zdajšnjim zaposlenim v podjetju ukazal, da morajo državo v roku enega tedna zapustiti.

Januarja letos je Xeju uspelo doseči poravnavo zaradi tožb glede uboja iraških civlistov. Odškodnina, ki so jo ponudili, ni znana, v civilnih tožbah pa je bil ustanovitelj podjetja Blackwater Erik Prince obtožen tudi "ustvarjanja ozračja brezbrižnosti in nepremišljenosti".