Nicolas Sarkozy, nekdanji francoski predsednik, je popoldne preživel na prostem z ženo Carlo Bruni-Sarkozy. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy, nekdanji francoski predsednik, je popoldne preživel na prostem z ženo Carlo Bruni-Sarkozy. Foto: Reuters
Francois Hollande
Hud poraz bi lahko povzročil tudi nekatere spremembe v Hollandovi vladi. Foto: Reuters

Volitve so pomemben preizkus za predsednika Francoisa Hollanda in kazalec pred majskimi evropskimi volitvami.

Kot so pokazali izidi vzporednih volitev, je opozicijska Unija za ljudsko gibanje (UMP) dobila 48 odstotkov glasov, vladajoči Hollandovi socialisti in njihovi levosredinski zavezniki pa 43 odstotkov.

Izjemno dober izid je dosegla tudi skrajnodesničarska Nacionalna fronta Marine Le Pen, za katero je glasovalo sedem odstotkov volivcev. Njihov uspeh je še toliko večji, ker so imeli svoje kandidate le v 600 izmed 36.000 francoskih občin. Poleg tega so nacionalisti, ki so veliki nasprotniki priseljevanja, dosegli zmago v majhnem severnem mestu Henin-Beaumont, ki je do zdaj veljalo za socialistično trdnjavo.

Volitve pomenijo resno preizkušnjo za Hollanda, ki se je v Elizejsko palačo vselil maja leta 2012, njegova priljubljenost pa je že nekaj časa zgodovinsko nizka. Eden glavnih razlogov je njegov spodletel poizkus v boju z brezposelnostjo.

Volilna udeležba je bila 66,5-odstotna, kar je približno toliko kot leta 2008, a to je hkrati tudi najnižji odziv v zadnjih 56 letih.

V Parizu boj še odprt
Za sedeže v 36.000 občinskih svetih se je potegovalo več kot 900.000 kandidatov. Veliko pozornosti je bilo namenjene bitke za župana Pariza, kjer sta bili najresnejši kandidatki za ta položaj namestnica zdajšnjega župana, socialista Bertranda Delanoeja, Anne Hidalgo, in nekdanja ministrica za okolje iz vrst UMP-ja Nathalie Kosciusko-Morizet. Glede na vzporedne izide je Hidalgova prejela precej več glasov, a potreben bo drugi krog.

Volilo je 45 milijonov ljudi. Drugi krog bo prihodnjo nedeljo.