V Maliju je trenutno skoraj 13.000 pripadnikov mirovnih sil ZN-a, pa tudi pripadniki francoske vojske. Mali je nekdanja francoska kolonija. Foto: Reuters
V Maliju je trenutno skoraj 13.000 pripadnikov mirovnih sil ZN-a, pa tudi pripadniki francoske vojske. Mali je nekdanja francoska kolonija. Foto: Reuters

"Tarča terorističnega napada sta bili oporišči francoskih sil in sil ZN-a zunaj mesta," so sporočili z malijskega ministrstva za varnost.

Na obe oporišči so napadalci, ki so nosili modre čelade kot pripadniki ZN-a, izstrelili po več deset raket, in sicer iz vozil, opremljenih z razstrelivom. Eno vozilo je eksplodiralo, drugega, z oznakami ZN-a, pa je vojakom uspelo zaustaviti. Po navedbah ministrstva je huje poškodovanih pet pripadnikov sil ZN-a.

Napad, ki ga je potrdila tudi misija ZN-a v Maliju, so teroristi izvedli v soboto okoli pol sedme ure zvečer po lokalnem času. Razmere so zdaj pod nadzorom, so sporočili z malijskega ministrstva.

Šlo naj bi sicer za prvi tovrsten napad v Timbuktuju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kriza iz leta 2012
Krizne razmere v Maliju sicer segajo v leto 2012, ko so tuareški separatisti izvedli državni udar, ki so ga izkoristili islamski skrajneži za prevzem nadzora nad nekaterimi ključnimi mesti na severu države.

Skrajneži so nato uničili več deset svetih krajev v Timbuktuju. Januarja 2013 je Francija v svoji nekdanji koloniji izvedla vojaško operacijo, s katero so skrajneže s severa države večinoma pregnali.

Ubitih več kot sto mirovnikov
V Maliju je trenutno skoraj 13.000 pripadnikov mirovnih sil ZN-a, ki so nameščeni večinoma na nemirnem severu. Letos je bilo v napadih na ZN ubitih sedem mirovnikov, od začetka mirovne operacije leta 2013 pa 102. Misija velja za trenutno najbolj nevarno mirovno operacijo ZN-a, še navaja AFP.