Kubanci so obletnico revolucije proslavili tako kot se spodobi. Foto: EPA
Kubanci so obletnico revolucije proslavili tako kot se spodobi. Foto: EPA
Zlati jubilej kubanske revolucije

Na Kubi so v četrtek slavnostno zaznamovali dogodke izpred 50 let, a slavja se ni udeležil glavni vodja komunistične revolucije Fidel Castro, ki se že od operacije pred dvema letoma in pol ni pojavil v javnosti, pred letom dni pa je od njega vodenje države prevzel mlajši brat Raul.

"Fidel je enkraten"
"Vemo, da človek sam ne tvori zgodovine. Vendar pa so nekateri ljudje nujno potrebni, ker imajo lahko odločilen vpliv v razvoju dogodkov. Fidel je eden takšnih," je o svojem starejšem bratu v govoru kubancem povedal Raul. Kubanski predsednik je ljudstvo nagovoril na balkonu v Santiagu de Cubi, na katerem je Fidel razglasil zmago revolucije.

77-letni Raul je obljubil, da bo nadaljeval boj in napovedal, da bo revolucija še nadaljnjih 50 let. Prihodnje kubanske voditelje je opozoril, da "ameriški sovražnik ne bo prenehal z agresivno, dominantno in izdajalsko držo", svoje ljudstvo pa posvaril pred težkimi izzivi, ki prežijo na državo v prihodnosti.

Pred Kubanci so resnično težki časi, saj je država ena izmed tistih, ki so najbolj občutile trenutno svetovno gospodarsko krizo, trije siloviti orkani pa so lani povzorčili za kar deset milijard dolarjev škode.

Revolucija preživela deset ameriških predsednikov
"Vse severnoameriške administracije so skušale ena za drugo neprestano vsiliti spremembo režima na Kubi," je dejal Raul in namignil, da ima le malo upanja v otoplitev odnosov med ZDA in Kubo tudi pri novoizvoljenem ameriškem predsedniku Baracku Obami. Ob odhodu trenutnega ameriškega predsednika Georgea Busha bo kubanska revolucija preživela skupno že deset ameriških predsednikov.

82-letni Fidel se je k rojakom obrnil v pismu, ki so ga objavili v glasilu kubanskih oblasti Granma, kjer je med svojo boleznijo objavil že več kolumen. Vodja kubanske revolucije je v pismu čestital "našemu herojskemu ljudstvu".

G. V.

Zlati jubilej kubanske revolucije