Kuba in Rusija sta že zgodovinsko povezani. Foto: AP
Kuba in Rusija sta že zgodovinsko povezani. Foto: AP

Zunanje ministrstvo je bilo skopo s podrobnostmi, so pa povedali, da je mreža delovala tako znotraj Kube kot tudi v Rusiji. "Notranje ministrstvo skuša zdaj nevtralizirati in razbiti mrežo trgovine z ljudmi, ki deluje iz Rusije in si prizadeva vključiti tam živeče kubanske državljane pa tudi nekatere na Kubi v vojaško silo, ki sodeluje v vojaških operacijah v Ukrajini," navaja izjava kubanske vlade.

Rusija je lani naznanila načrt za okrepitev svojih oboroženih sil za več kot 30 odstotkov, na 1,5 milijona, a ambiciozni načrt ji otežujejo izgube v ukrajinski vojni. Koliko mož je tam padlo, sicer ni znano.

Konec maja je ruski časopis v Ryazanu poročal, da je več kubanskih državljanov podpisalo pogodbe z ruskimi oboroženimi silami in so jih poslali na fronto v Ukrajini v zameno za rusko državljanstvo.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu s kubanskim kolegom Alvarom Lopezom Miero na srečanju v Moskvi junija letos. Foto: AP
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu s kubanskim kolegom Alvarom Lopezom Miero na srečanju v Moskvi junija letos. Foto: AP

Ni jasno, ali je izjava kubanskega zunanjega ministrstva kakor koli povezana z omenjenim poročilom. Rusija, ki ima močne politične povezave s komunistično Kubo, je že dolgo pomembna destinacija za kubanske migrante, ki skušajo ubežati gospodarski stagnaciji v domovini.

"Kuba ni del tuje vojne"

Obrambna ministra Kube in Rusije sta junija na srečanju v Moskvi razpravljala o razvoju skupnega "tehnično vojaškega" projekta, a administracija kubanskega predsednika Miguela Diaz-Canela zanika vsakršno vpletenost v ukrajinsko vojno.

"Kuba ni del vojne v Ukrajini," so sporočili z zunanjega ministrstva v ponedeljek. "Kuba deluje in bo še naprej ostro delovala proti vsakomur, ki sodeluje v kakršni koli obliki trgovine z ljudmi s ciljem novačenja kubanskih državljanov za vojaške plačance."

Kuba je še sporočila, da je že začela obravnavati primere, v katerih so njene državljane prisilili za boj v Ukrajini.