Izraelska vojska s tanki. Foto: Reuters
Izraelska vojska s tanki. Foto: Reuters

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vir iz izraelske vojske, je Hamas raketo v petek izstrelil proti enemu od kibucev na jugu Izraela.

Palestinska obveščevalna služba pa je sporočila, da je Izrael napadel vas Abasan v bližini Han Junisa in begunsko taborišče v osrednjem delu enklave. Po navedbah palestinskih obveščevalcev je izraelska mornarica v napadih ubila enega Palestinca.

Izrael je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA bombardiral tudi Hamasovo ploščad za izstreljevanje raket.

Blinken opozarja, da bi napad na Rafo povzročil nesprejemljivo škodo

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je znova opozoril pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi.

Kot je dejal, Izrael še ni predstavil "verodostojnega načrta za resnično zaščito civilistov" med morebitnim napadom, ki ga sicer izraelske oblasti napovedujejo že več tednov. "Brez takšnega načrta ne moremo podpreti večje vojaške operacije v Rafi, ker škoda, ki bi jo povzročila, presega tisto, kar je sprejemljivo," je dejal Blinken na političnem forumu inštituta McCain v Arizoni.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih od 7. oktobra ubitih najmanj 34.654 Palestincev, 77.908 je ranjenih. V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 32 ljudi, 41 pa ranjenih.

Blinken, ki je bil pred dnevi znova na Bližnjem vzhodu, je v sredo Hamas pozval, naj sprejme zadnji izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Ta predvideva več faz, ki bi postopoma omogočile prekinitev izraelske ofenzive v Gazi ter dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči njenim prebivalcem.

V petek je v Arizoni dejal, da ostaja Hamas edina ovira za prekinitev ognja. "Dejstvo je, da je edina stvar, ki stoji med prebivalci Gaze in prekinitvijo ognja, Hamas," je dodal.

V Kairu nadaljevanje pogajanj za prekinitev ognja v Gazi

"Vse delegacije so zdaj prispele v Egipt, začel se bo prvi krog pogajanj ob prisotnosti delegacij Katarja, Egipta in ZDA," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani visoki predstavnik Hamasa.

O prihodu Hamasove delegacije v Kairo je poročala tudi egiptovska televizija Al-Kahera News, ki je ob sklicevanju na visoki neimenovani vir navedla "pomemben napredek" v pogajanjih. Egiptovski posredniki so "dosegli formulo soglasja" o več spornih vprašanjih, je poročala televizija, ki drugih podrobnosti ni navedla.

Sorodna novica Na pogajanja v Kairo naj bi prispel direktor Cie. WHO: Gazi še vedno grozi lakota.

Hamas je v petek sporočil, da njegova delegacija v Kairo odhaja "v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor". Delegacijo vodi drugi mož političnega krila Hamasa za Gazo Halil Al Haja.

Kot je sporočil, Hamas ostaja odločen doseči "popolno končanje izraelske agresije", "umik izraelskih okupacijskih sil" in "resen dogovor o izmenjavi" izraelskih talcev v zameno za zajete Palestince.

V Kairo je po poročanju AFP-ja, ki povzema navedbe ameriškega medija Axios, že prispel direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns.

Posredniki v pogajanjih, Egipt, Katar in ZDA, že več dni čakajo na odgovor Hamasa na izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Po poročanju ameriškega časnika Wall Street Journal, ki se sklicuje na egiptovske vire, naj bi Izrael dal še en teden časa za pogovore o prekinitvi ognja. Če dogovora ne bo, bo izraelska vojska sprožila ofenzivo na Rafo, ki jo napoveduje že več tednov, poroča AFP.

Diplomatska prizadevanja za preprečitev ofenzive v Rafi

Več ubitih na Zahodnem bregu

V 13-urni izraelski raciji v vasi Deir al Gusun blizu Tulkarma na okupiranem Zahodnem bregu je bilo ubitih pet ljudi. Al Džazira navaja izraelski časopis Haaretz, ki se sklicuje na vojsko in poroča, da je vojska ubila pet ljudi, nato pa uničila hišo, v kateri so se ti ljudje nahajali.

Palestinska tiskovna agencija Vafa, ki navaja reševalce, pa poroča, da so bili ubiti najmanj trije ljudje.

Izraelske okupacijske sile so Tulkarem oblegali od sinoči, nato pa so se izraelske posebne enote in moški v hiši spopadli.

Višji član Hamasa je za Al Džaziro potrdil, da so bili ubiti borci oboroženega krila gibanja Brigade Izedin Al Kasam.

Izraelska vojska in izraelski naseljenci so od 7. oktobra lani na Zahodnem bregu ubili najmanj 460 Palestincev, sporoča palestinsko zdravstveno ministrstvo.

Zahodni breg (vključno z Vzhodnim Jeruzalemom) in Gaza sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.