Genova je bila eno izmed prizorišč množičnih študentskih demonstracij. Foto: EPA
Genova je bila eno izmed prizorišč množičnih študentskih demonstracij. Foto: EPA
Benetke
Italijanski študenti so jasno in glasno izrazili, kaj si mislijo o reformi šolstva. Foto: EPA

Zaradi študentskih demonstracij je bil promet v središču največjih italijanskih mest - Rima, Milana in Genove praktično ohromljen. Pred poslopjem parlamenta v središču prestolnice se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so se za kratek čas spopadli tudi s policijo, ki je uporabila solzivec.

Udeleženci demonstracij so blokirali promet prek vseh večjih križišč v mestu. Protestniki so policiste obmetavali z jajci, paradižniki in dimnimi bombami, skušali pa so prevrniti tudi policijski kombi.

V Milanu so protestniki svojo jezo usmerili tudi proti zasebnim izobraževalnim ustanovam - blokirali so dve visoki šoli zasebne univerze Cattolica in v poslopja metali jajca. Ob tem so vzklikali gesla v podporo javnemu šolstvu in proti financiranju zasebnih šol.

O študentskih demonstracijah so poročali tudi iz Benetk, Torina, Palerma in Genove.

Z reformo do privarčevanih milijonov
Medtem ko so na ulicah mest študenti izražali svoje nestrinjanje z reformo šolstva, so italijanski poslanci v parlamentu razpravljali o reformi. Ministrica za šolstvo Mariastella Gelmini je poudarila, da je reforma šolstva nujna, saj bo država z njo privarčevala milijone evrov, hkrati pa bo dobila bolj učinkovit in transparenten izobraževalni sistem.

Z reformo je predvideno znižanje proračuna za šolstvo za devet milijard evrov do leta 2013, ob tem pa bodo v izobraževalnem sistemu ukinili 130.000 delovnih mest. Združenih bo tudi več manjših izobraževalnih ustanov, medtem ko bodo v uprave univerz namestili zunanje menedžerje.

Po mnenju študentov bo reforma izpeljana predvsem na račun kakovosti izobraževanja in vladi očitajo, da želi z varčevalnimi ukrepi dobesedno izstradati državni sistem univerzitetnega študija.

A premier Silvio Berlusconi si zaradi nejevolje in protestov očitno ne dela skrbi. Ob protestnike se je namreč obregnil z izjavo, da "resni" študenti doma študirajo. Po njegovem mnenju je reforma nujna za modernizacijo italijanskega izobraževalnega sistema.