Novega družinskega ministra Lorenza Fontano je njegova družina – žena in hči – pospremila na prisego pri predsedniku Mattarelli. Foto: Reuters
Novega družinskega ministra Lorenza Fontano je njegova družina – žena in hči – pospremila na prisego pri predsedniku Mattarelli. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije je v intervjuju do Italije ubral spravljivejši ton. Foto: Reuters
Italija
Juncker je Italijane v četrtek pozval, naj več delajo in so manj koruptivni. Foto: Reuters

"Ali mavrične družine obstajajo? Trenutno pravno gledano ne obstajajo," je Fontana odgovoril na vprašanje v pogovoru za časnik Corriere della Sera, kaj bo kot novi minister postoril za družine s starši istega spola.

Fontana nikoli ni skrival konservativnih stališč do vprašanj družine. Med cilji njegovega mandata je tako zmanjšanje števila splavov, da bi s tem ustavili padanje stopnje rodnosti v državi.

"Sem katoličan, tega ne skrivam, in zato trdim, da je družina skupina, kjer ima otrok mater in očeta," je član Lige dejal v intervjuju.

Novi notranji minister, podpredsednik vlade in vodja Lige Matteo Salvini je strankarskega kolega vzel v bran in dejal, da ima "pravico do svojega mnenja", a obenem poudaril, da "ta vprašanja niso prioriteta in niso v koalicijskem sporazumu".

Salvini je predtem sporočil, da si sicer želi sodelovati s svojimi ministrskimi kolegi v Evropski uniji, ne bo pa omilil svojih stališč o priseljevanju.

"Kaj pravim tistim, ki se bojijo te vlade? Smo elegantni, smejimo se in smo demokratični," je povedal pred današnjo vojaško parado ob italijanskem dnevu republike. Napovedal je pogovore z notranjimi ministri držav EU-ja, s katerimi želi "sodelovati in se ne prepirati".

Salvini želi poslati domov pol milijona prebežnikov
V petek je sicer nekaj ur po prisegi nove vlade ponovil svoje predvolilno stališče, da se bo trudil domov poslati pol milijona prebežnikov v Italiji. "Odprta vrata v Italiji za dobre ljudi in enosmerna vozovnica za tiste, ki pridejo delat zmedo in mislijo, da bo zanje poskrbljeno. Poslati jih domov bo ena izmed naših glavnih prednostnih nalog," je dejal Salvini po poročanju Guardiana.

Skupine za pravice istospolnih so se na izjave v povezavi z družinami odzvale z ogorčenjem. Vodja skupine Arcigay Gabriele Piazzoni je dejal, da so izjave Salvinija in Fontane takšne, kot da prihajajo iz vsaj pol stoletja starega časopisa.

Zadnja italijanska vlada je dovolila homoseksualne poroke. Istospolni pari sicer nimajo pravice do posvojitve otrok.

Merklova čestitala Conteju
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem v telefonskem pogovoru novemu premierju Giuseppeju Conteju čestitala za imenovanje in mu zaželela veliko uspeha pri izpolnjevanju zadanih nalog.

Oba politika sta, kot povzema nemška tiskovna agencija DPA, poudarila pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja med Italijo in Nemčijo, kanclerka pa je Conteja povabila tudi na čimprejšnji obisk v Nemčijo.

Juncker pozval k spoštovanju nove vlade
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je predtem pozval k spoštovanju noovoblikovane italijanske vlade. "Pokazati moramo spoštovanje do Italije," je v intervjuju za medijsko mrežo RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) dejal Juncker, ki je še v četrtek dejal, da bi morali Italijani več delati in biti manj koruptivni.

Glede visokega italijanskega dolga je Juncker dejal, da "ni zagovornik dajanja lekcij". "To se je dogajalo v primeru Grčije, predvsem s strani nemško govorečih držav," je dejal.

Juncker je poudaril, da se ne smejo ponoviti napake, ki so bile storjene v odnosu do Aten, predvsem, ko je leta 2015 oblast prevzel vodja skrajno leve Sirize Aleksis Cipras. "Dostojanstvo Grkov je bilo poteptano. To se v primeru Italije ne sme ponoviti!" je posvaril predsednik Evropske komisije.

Svarila pred populizmom
Na vprašanje, kako ustaviti val populizma v Evropi, je odgovoril, da se tradicionalne stranke, kot so krščanski demokrati, socialdemokrati in liberalci, ne smejo podati na pot populizma. "Od evropskih politikov pričakujem, da se bodo postavili na pot populistom. V nasprotnem primeru grozi, da bo populizem uničil našo Evropo," je pojasnil.

Sprejemanje prebežnikov dejavnik pri dodelitvi sredstev
Spregovoril je tudi o migracijah, pri čemer je dejal, da se stvari na tem področju premikajo. Tako so predlagali, da bi bila v prihodnjem večletnem proračunskem obdobju med letoma 2021 in 2027 dodelitev evropskih sredstev vezana na nova merila. Sprejemanje in vključevanje prebežnikov bo pomembnejši dejavnik. "To ni bilo deležno splošnega odobravanja, vendar sem se pripravljen boriti za evropsko solidarnost," je povedal.

Politični novinec Conte krmari novo vlado
V Rimu je v petek prisegla vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga in Gibanje petih zvezd, vodi pa jo politični novinec, 53-letni pravnik Conte. Stranki sta se v koalicijskem dogovoru zavezali, da bosta končali varčevanje, v odnosu z Brusljem pa bosta ostrejši, predvsem kar se tiče migracij in vloge evra.