Palestinski predsednik Mahmud Abas na 77. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov 23. septembra 2022. Arhivska fotografija. Foto: AP
Palestinski predsednik Mahmud Abas na 77. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov 23. septembra 2022. Arhivska fotografija. Foto: AP

Resolucija Združenih arabskih emiratov Palestini ne zagotavlja glasovalnih pravic v Generalni skupščini, ker imajo to pravico le članice, ki redno plačujejo prispevke v proračun ZN-a.

Država lahko postane članica ZN-a le na priporočilo Varnostnega sveta, na predlog takšne resolucije pa so ZDA aprila vložile veto.

Slovenija je polnopravno članstvo Palestine podprla tako v VS-ju ZN-a kot danes v Generalni skupščini. Skupaj z večino članic ZN-a je bila Slovenija tudi ena od pokroviteljic resolucije.

Potem ko so ZDA prejšnji mesec v 15-članskem Varnostnem svetu ZN-a vložile veto, je Palestina vnovič vložila prošnjo za polnopravno članstvo v ZN-u. Tokratni predlog resolucije velja za nadaljevanje pritiska na države, naj priznajo Palestino, so pojasnili diplomatski viri.

Palestina ima trenutno status države opazovalke, ki ni članica, kar je Generalna skupščina ZN-a odobrila leta 2012.

Generalna skupščina ne more podeliti polnopravnega članstva v ZN-u, vendar bi osnutek resolucije, o katerem so glasovali danes, Palestini od septembra 2024 dalje podelil nekatere dodatne pravice (na primer sedež med članicami ZN-a v dvorani skupščine), vendar jim ne bo podelil glasovalnih pravic v tem organu.

Palestinsko veleposlaništvo v ZN-u v New Yorku je v četrtek v pismu državam članicam ZN-a sporočilo, da bi sprejetje osnutka resolucije "v tem kritičnem trenutku pomenilo jasno podporo pravici palestinskega ljudstva do samoodločbe, vključno s pravico do neodvisne države".

Izraelski veleposlanik v ZN-u Gilad Erdan je pričakovano obsodil predlog resolucije, ki je po njegovih besedah v nasprotju z ustanovno listino ZN-a. "Če bo to sprejeto, potem pričakujem, da bodo ZDA v skladu s svojim zakonom prenehale financirati ZN," je povedal po poročanju izraelskega časopisa Times of Israel.

ZDA imajo zakon, ki načeloma prepoveduje financiranje organizacij, ki podelijo članstvo kateri koli skupini, ki nima "mednarodno priznanih značilnosti" državnosti. Leta 2011 je tako Washington zaradi sprejetja Palestine začasno nehal financirati organizacijo ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco.

ZDA predloga resolucije, ki bo zanesljivo sprejet, saj Palestino že zdaj priznava več kot 140 držav, ne bodo podprle. Tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva pri ZN-u Nate Evans je izjavil, da za ZDA pot do palestinske državnosti vodi skozi neposredna pogajanja z Izraelom.

Golob in Fajon pozdravljata resolucijo

Slovenski premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila potrditev resolucije in izrazila prepričanje, da je to pomemben korak v smeri trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

"To predstavlja pomemben diplomatski uspeh ter korak k prizadevanjem za rešitev dveh držav in trajnemu miru na Bližnjem vzhodu," je dejal Golob, je objavila vlada na družbenem omrežju X.

Podobnega mnenja je tudi Fajon, ki je dodala, da "imajo Združeni narodi že desetletja pomembno vlogo pri vprašanju Palestine in morajo imeti ključno vlogo tudi v mirovnem procesu. V tem okviru je pomembno, da imata obe državi v ZN-u enakopraven status." "Slovenija bo še naprej aktivno sodelovala v tej smeri," je dodala glede na objavo ministrstva na X-u.

Prošnja Palestine potrjena