"Patriotizem, ne fašizem," so zapisali in vzklikali nacionalisti, med katerimi je bilo veliko mladih. Foto: Reuters

Med prijetimi so bili številni šolarji. Samo v Moskvi so priprli najmanj 500 ljudi. Policija je zasegla tudi mnogo orožja, predvsem nože in dve zračni pištoli. Že v sredo je policija v Moskvi aretirala okoli 1.000 ljudi, da bi preprečila načrtovane ulične spopade.

V bližini televizijskega stolpa v severnem delu Moskve se je na nekem zborovanju zbralo okoli 500 nacionalistov, ki so vzklikali gesla kot "Patriotizem, ne rasizem". Nekaj zamaskiranih udeležencev shoda je prižgalo pirotehnična sredstva, nato pa je posredovala policija in množico razgnala.

K novim zborovanjem v Moskvi so na spletu pozivali tako skrajni nacionalisti kot priseljenci s Kavkaza, zaradi česar je policija poostrila nadzor nad skupinami mladih. Na osrednjih točkah v Moskvi je povečan policijski nadzor.

Smrt navijača zaostrila etnične napetosti
Etnične napetosti v Rusiji se po smrti nogometnega navijača moskovskega Spartaka 5. decembra, ki naj bi ga v sporu ustrelili moški iz kavkaške regije, zaostrujejo. Pred dnevi je tolpa najstnikov do smrti zabodla 37-letnega priseljenca iz Kirgizije in poškodovala tri priseljence iz Azerbajdžana. Pred tem so nacionalisti brutalno pretepli več temnopoltih mimoidočih, dve osebi pa sta v spopadih umrli.

V Rusiji je vse opaznejša nestrpnost do priseljencev, predvsem tistih s kavkaškega območja, ki so večinoma muslimani. Tudi priseljenci iz drugih delov nekdanje Sovjetske zveze, med drugim iz osrednje Azije in Azerbajdžana, so pogosto tarča diskriminacije.

Ruski premier Vladimir Putin je dejal, da je policijska akcija potrebna, da bi zajezili ekstremizem, in opozoril, da "liberalna" kritika vlade ogroža stabilnost.