Foto: AP
Foto: AP

V povezavi z domnevnimi kaznivimi dejanji je bila obtožena tudi 57-letna ženska, je poročal BBC. Oba bosta stopila pred sodišče prihodnji mesec. Donaldson je dejal, da bo obtožbe odločno izpodbijal.

DUP je v izjavi za javnost potrdil, da je Jeffrey Donaldson odstopil z mesta vodje stranke in da je imenoval začasnega vodjo. "V skladu s pravili so vodilni v stranki Donaldsona začasno izključili iz članstva, dokler se ne konča sodni postopek," so sporočili iz stranke.

Začasni vodja Gavin Robinson je dejal, da so obtožbe povzročile velikanski šok, "ne le zanj osebno in za stranko, ampak za skupnost po vsej Severni Irski". Dodal je, da stranka verjame v pravni sistem, zato ne nameravajo komentirati kazenske preiskave ali se vpletati vanjo.

Policija je v petek podala izjavo za javnost, vendar v njej ni razkrila imen obtoženih. Navedli so, da je bil 61-letni moki obtožen "kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost", hkrati pa je bila aretirana tudi 57-letna ženska, ki je bila obtožena "pomoči in napeljevanja k dodatnim kaznivim dejanjem".

Jeffrey Donaldson je eden najbolj znanih severnoirskih politikov in poslanec britanskega parlamenta z najdaljšim stažem. Poslanec je postal leta 1997, sprva v stranki ulsterskih unionistov (UUP), ki jo je zapustil leto pozneje zaradi strankine podpore velikonočnemu dogovoru, ki je končal prelivanje krvi na Severnem Irskem. V stranko DUP je stopil leta 2004 in postal njen predsednik leta 2021.