Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki so se zbrali pred notranjim ministrstvom, kjer je Magyar pozval k reformi zakonodaje o zaščiti otrok. Ob tem je predlagal ustanovitev posebne policijske enote, ki bi bila zadolžena za preiskovanje spolnih kaznivih dejanj zoper otroke, in okrepitev financiranja institucij za zaščito otrok.

Poudaril je, da bi vse odgovorne v nedavni aferi s sporno pomilostitvijo namestnika direktorja doma za otroke in mladostnike, ki je bil obsojen na tri leta zapora, ker je otroke silil v umik obtožb proti direktorju doma, morali pripeljati pred sodišče. Kot je znano, je afera s položaja odnesla predsednico države Katalin Novak in pravosodno ministrico Judit Varga, Magyarjevo nekdanjo ženo.

Afera je izbruhnila februarja, ko so mediji objavili seznam ljudi, ki jih je pomilostila nekdanja predsednica, med njimi je bil tudi namestnik direktorja doma, ki je bil obsojen, ker je otroke silil v umik obtožb zlorab na račun direktorja doma. Ta je v zaporu končal za osem let.

Magyar je na petkovih protestih od vlade in notranjega ministra Sandorja Pinterja zahteval opravičilo zlorabljenim otrokom. Pinterja je hkrati pozval k odstopu, češ da ni sposoben opravljati svojih nalog, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

43-letni Magyar velja za vzhajajočo zvezdo opozicije v državi. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev ter tako izzval Orbanovo stranko, ki je na oblasti od leta 2010.

Vladni urad za zaščito suverenosti, ustanovljen za preiskovanje in omejevanje vpliva iz tujine, je sicer pred kratkim sprožil preiskavo zoper Magyarja zaradi suma poskusa financiranja iz tujine. V skladu z madžarsko zakonodajo tistemu, ki kandidira na volitvah in prejme finančna sredstva iz tujine, grozi do tri leta zapora.