V napadu sta umrla dva policista, dva pa sta ranjena. Foto: Reuters
V napadu sta umrla dva policista, dva pa sta ranjena. Foto: Reuters
Strelski napad v Belgiji

Po streljanju se je storilec zatekel v bližnjo srednjo šolo in za talko vzel čistilko, ki pa je že na varnem. Še dva policista sta bila v streljanju ranjena.

Guverner province Liege Herve Jamar je sporočil, da so vsi dijaki srednje šole na varnem in da v zajetju talke nihče od njih ni bil ranjen. Območje napada so sicer zaprli za javnost, policija pa opozarja ljudi, naj se izogibajo širšemu območju napada.

Belgijski preiskovalci so sporočili, da za zdaj še ni jasno, kakšen je bil motiv za incident, ne izključujejo pa, da je šlo za teroristično dejanje, zato se bo z dogodkom ukvarjalo tožilstvo, pristojno za terorizem.

Belgijski časopis La Libre Belgique, ki se sklicuje na policijske vire, poroča, da je moški ob napadu zaklical: "Alah je velik". "Terorizem je eden izmed mogočih motivov, a za zdaj preiskujemo vse možnosti," so sporočili iz protiterorističnega kriznega centra.

Panika v mestu
Prebivalci Liegea so na družbenih omrežjih objavili več posnetkov mimoidočih, ki so zaradi strelov panično bežali po osrednji mestni ulici Boulevard d'Avroy. Belgijska televizija RTBF je poročala, da so napadalca v ponedeljek izpustili iz zapora. V policijski kartoteki ima doslej zabeležena le manjša kazniva dejanja in ni znano, da bi bil povezan s skrajneži.

Omenjeno mesto, ki leži v francosko govoreči pokrajini Valonija v bližini meje z Nemčijo, je bilo prizorišče streljanja že leta 2011, ko je neki moški štiri ljudi ustrelil in jih še 100 ranil, nato pa sodil še sebi.

Belgijska vojska in policija sta še vedno v stanju izredne pripravljenosti, potem ko je bruseljska celica skrajne teroristične skupine Islamska država v Parizu leta 2015 ubila 130 ljudi, leto kasneje pa je v napadih v Bruslju umrlo 32 ljudi.

Strelski napad v Belgiji