Ukrajinska cerkev se je po 332 letih ločila od ruske. Foto: EPA
Ukrajinska cerkev se je po 332 letih ločila od ruske. Foto: EPA

Gre za zgodovinski razkol z Rusijo, ki naj bi bil po prepričanju ukrajinskih voditeljev ključen za varnost države.

Odlok, ki ukrajinski cerkvi podeljuje samoupravo, je Bartolomej I. slovesno podpisal pri maši s poglavarjem ukrajinske cerkve Epifanijem in ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v katedrali Sv. Jurija na patriarhatu v Carigradu.

Dokumente so slovesno podpisali na sedežu pravoslavne cerkve v Carigradu. Foto: EPA
Dokumente so slovesno podpisali na sedežu pravoslavne cerkve v Carigradu. Foto: EPA

"To je zgodovinski dogodek in velik dan," je Porošenko zapisal na Twitterju. Neodvisnost Ukrajinske pravoslavne cerkve po njegovem odpira "novo obdobje pravoslavne zgodovine", dogodek pa je primerjal z ukrajinskim referendumom o neodvisnosti od Sovjetske zveze leta 1991.

Patriarhat, sedež duhovnega vodje 300 milijonov pravoslavnih kristjanov po vsem svetu, je v zgodovinski odločitvi ukrajinski prošnji po ločeni cerkvi ugodil oktobra.

Ukrajina je nato prejšnji mesec za poglavarja svoje samostojne cerkve izbrala 39-letnega Epifanija.

Moskva razburjena

Odločitev je razjezila Rusko pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo Pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Carigradu.

Odcepitev je močno razburila tudi uradno Moskvo, ruski predsednik Vladimir Putin pa je zaradi nje na svoji letni tiskovni konferenci posvaril pred prelivanjem krvi. Odnosi med Ukrajino in Rusijo so se močno zaostrili po ruski priključitvi Krima leta 2014.