Tudi v Italiji se vrstijo protesti v podporo Palestini. Na fotografiji shod v Neaplju. Foto: EPA
Tudi v Italiji se vrstijo protesti v podporo Palestini. Na fotografiji shod v Neaplju. Foto: EPA

Študenti tržaške univerze so po poročanju italijanskega časopisa Il Piccolo zasedli dvorano Baciocchi, potem ko jim je vodstvo univerze prepovedalo uporabo dvorane za srečanje z ameriško aktivistko iz gibanja za bojkot in sankcije proti Izraelu (BDS).

Gibanje si prizadeva za odpravo mednarodne podpore izraelskemu zatiranju Palestincev in za pritisk na Izrael, da spoštuje mednarodno pravo.

Kot so sporočili študenti, jim je vodstvo univerze dvorano sprva odobrilo, nato pa v torek zavrnilo s pojasnilom, da predavanje ni v skladu s pravilnikom o upravljanju prostorov.

Študenti so danes popoldne vendarle izvedli konferenco s Stephanie Westbrook, ki je bila odprta za javnost. Kot so navedli v sporočilu, se je srečanja udeležilo približno 60 ljudi, ki so "postavljali številna vprašanja in sodelovali v konstruktivnem dialogu, kot je bil vedno naš namen".

V preteklih mesecih so v več italijanskih mestih, tudi v Trstu, potekali protesti v znak solidarnosti s Palestinci kot odziv na izraelsko ofenzivo na območju Gaze, ki je sledila napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.