Seehofer obljublja spravljivejši in vljudnejši odnos s kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters
Seehofer obljublja spravljivejši in vljudnejši odnos s kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters

Čeprav je priznal napake v svoji retoriki, pa je zagotovil, da se je v razpravah znotraj koalicije glede migracijske politike in afere okoli nekdanjega vodje urada za zaščito ustave Hans-Georga Maassna, ki so mu očitali naklonjenost skrajni desnici, "vedno osredotočil na bistvo", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na novinarski konferenci je spet upravičeval odločitev, ko je Maassna po izbruhu afere sprva povišal v državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Pojasnil je, da je sicer že v začetku predlagal tri rešitve, med katerimi je bila tudi, da ga premestijo na mesto posebnega svetovalca, kar je na koncu Maassen tudi postal.

Po njegovi oceni je bil primer Maassen popolnoma nepotreben in je zasenčil pomembnejše delovanje vlade.

Seehofer je ob tem obljubil, da se bo v prihodnje trudil za spravljivejši in vljudnejši odnos s kanclerko Angelo Merkel (CDU), potem ko so številni prav njegova dejanja in grožnje v Berlinu okrivili za slab rezultat CSU-ja na volitvah na Bavarskem v nedeljo. Eden od lokalnih odborov CSU-ja je celo zahteval odstavitev Seehoferja z vrha stranke.

Obljublja razpravo o rezultatu volitev
Po katastrofalnih rezultatih je Seehofer ocenil, da bodo najprej počakali na izvolitev ministrskega predsednika Bavarske, šele nato bodo analizirali rezultate volitev in se odločili o morebitnih kadrovskih spremembah. Zagotovil je, da je sam pripravljen na resno razpravo.

Na volitvah na Bavarskem je CSU s 37,2 odstotka glasov izgubil absolutno večino v deželnem parlamentu, prejel je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2013. Vseeno pa bo kot najmočnejša politična sila skušal oblikovati koalicijo predvidoma s Svobodnimi volivci (FW), ki so osvojili 11,6 odstotka glasov. Dosedanji ministrski predsednik dežele Markus Söder bo najverjetneje ostal na položaju.