Rusija je Srbiji lovce podarila, a bo Srbija za popravila plačala več kot 200 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Rusija je Srbiji lovce podarila, a bo Srbija za popravila plačala več kot 200 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Vučić omenja možnost nove uvedbe obveznega služenja vojaškega roka. Foto: Reuters

Kot poroča Al Džazira, se je srbski predsednik Aleksandar Vučić udeležil slovesnosti na vojaškem letališču v Batajnici ob Beogradu, kjer je izrekel zahvalo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za krepitev srbske vojske.

Oktobra je Srbija od Rusije že prejela šest takšnih lovcev, obljubili pa so še dobavo 30 tankov in 30 oklepnih vozil. Po poročanju Al Džazire je Rusija lovce Srbiji podarila, zadnja dva pa sta bila deležna še obsežne obnove. Popravila preostalih šestih lovcev pa bodo Srbijo stala okoli 213 milijonov dolarjev.

Vučić, nekdanji ultranacionalist, znan po hujskaših govorih med balkanskimi vojnami v devetdesetih letih, je dejal, da bi morali letala poimenovati po srbskih pilotih in drugih padlih vojakih, ki so umrli v času Natovega napada na Srbijo in Črno goro leta 1999. V 78-dnevni agresiji Nata so bile med drugim zdesetkane tudi srbske zračne sile.

Srbski predsednik je še dejal, da pričakuje, da bo osem lovcev Mig-29 novembra preletelo Beograd v okviru vojaške parade, ki naj bi se je udeležil tudi Putin.

Srbija, ki vztraja pri vojaški nevtralnosti, se z Rusijo pogaja še o nakupu bojnih in transportnih helikopterjev in sistemov za protiletalsko zaščito.

Med Srbijo in sosednjo Hrvaško poteka oboroževalna tekma. Zagreb se je marca namreč odločil za nakup 12 rabljenih lovcev F-16 od Izraela za pol milijarde dolarjev.

Spet obvezno služenje vojaškega roka?
Medtem je Vučić dejal, da bi lahko v Srbiji spet uvedli obvezno služenje vojaškega roka, da bi izboljšali bojno pripravljenosti vojske. Spremembo bio lahko uvedli že med letoma 2020 in 2021, obvezno služenje pa so ukinili pred osmimi leti.

Vojaški rok za moške bi trajal tri ali šest mesecev, ti ljudje pa bi imeli boljše možnosti za zaposlitev v javnem sektorju, je pojasnil Vučić.