Putin v Sankt Peterburgu gosti predstavnike 49 od 54 afriških držav, med njimi tudi 17 državnih voditeljev. Foto: Reuters
Putin v Sankt Peterburgu gosti predstavnike 49 od 54 afriških držav, med njimi tudi 17 državnih voditeljev. Foto: Reuters

Predsednik Konga Denis Sassou Nguesso je na drugi dan rusko-afriškega vrha v Sankt Peterburgu pozval h koncu vojne v Ukrajini in dodal, da si afriški mirovni predlog zasluži pozornost.

Putin je dejal, da bo Rusija predlog podrobno preučila. Nekaj afriških voditeljev je že junija mirovni predlog predstavilo tako Moskvi kot Kijevu, vendar mu nobena stran ni posvetila veliko pozornosti.

Vojaški sporazumi s 40 afriškimi državami

Rusija je po besedah Putina podpisala sporazume o vojaškem sodelovanju z več kot 40 afriškimi državami. Sporazumi o vojaško-tehničnem sodelovanju so namenjeni krepitvi obrambnih zmogljivosti držav, je povedal.

Putin in predsednik Zimbabveja Mnangagwa. Foto: Reuters
Putin in predsednik Zimbabveja Mnangagwa. Foto: Reuters

Po Putinovih besedah so afriške države prejele široko paleto orožja in tehnologije, nekatere brezplačno. "Nekatere od teh dobav so zagotovljene brezplačno z namenom povečanja varnosti in suverenosti držav," Putinove besede povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Ruski predsednik je še napovedal, da želi Rusija tudi razširiti svojo navzočnost v Afriki, odpreti nove konzulate in veleposlaništva ter povečati število osebja na obstoječih diplomatskih predstavništvih.

Odpis dolgov

Znova je poudaril, da bo Rusija še naprej zanesljiva dobaviteljica žita državam na afriški celini.

Rusija je afriškim državam tudi odpisala dolgove v skupni vrednosti 23 milijard ameriških dolarjev, je dejal Putin, pri čemer pa ni povedal, katerim državam in za katero časovno obdobje. V govoru na rusko-afriškem vrhu je poudaril, da bo Moskva za razvoj Afrike namenila več kot 90 milijonov dolarjev.

Prav tako je zavrnil trditve, da je ruska invazija v Ukrajini krivec za visoke svetovne cene hrane. Vzrok težave so po njegovih besedah "zahodne napake" v obliki monetarnih spodbud. ZDA in EU so namreč "tiskali denar za nakup hrane zaradi pandemije covida-19, zaradi česar so cene skokovito narasle". Zahod je po njegovih trditvah tudi zanemaril naložbe v ogljikovodike, "ena napaka je vodila v drugo in to je prevrnilo trge".

Putin šestim državam obljubil do 50.000 ton žita

Putin je na prvi dan vrha v četrtek obljubil, da bo Burkina Fasu, Zimbabveju, Maliju, Somaliji, Srednjeafriški republiki in Eritreji brezplačno zagotovil do 50.000 ton žita. Pri tem je zavrnil vrnitev k sporazumu o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč, k čemur je Rusijo pozvala Afriška unija. Ruski predsednik je dejal, da se bodo usmerili k "pravičnejšemu sistemu razdeljevanja virov".

Zimbabvejsko ministrstvo za informiranje je medtem sporočilo, da je Putin predsedniku Zimbabveja Emmersonu Mnangagwi v Sankt Peterburgu podaril predsedniški helikopter. "Ta ptica bo kmalu krasila naše nebo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik vlade.

Podobno kot Rusija je tudi Zimbabve že dalj časa tarča sankcij ZDA in evropskih držav zaradi korupcije in kršenja človekovih pravic. V državi bodo prihodnji mesec potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 80-letni Mnangagwa potegoval za nov mandat. Predsednik Zimbabveja sicer že dolgo krivi sankcije za gospodarske težave svoje države. "Žrtve sankcij morajo sodelovati," je dejal ob prevzemu ruskega helikopterja.

Na vrhu Rusije in Afrike tudi o vojni v Ukrajini