Tudi Lucanova partnerka je priseljenka iz Afrike. Oblasti so ji prepovedale živeti v Riaceju. Foto: Reuters
Tudi Lucanova partnerka je priseljenka iz Afrike. Oblasti so ji prepovedale živeti v Riaceju. Foto: Reuters
Priseljenec
Italijanska desničarska populistična vlada ostro nasprotuje priseljevanju. Foto: Reuters

Lucano, župan iz vrst levice, je bil leta 2000 med prvimi župani, ki so na izumirajočem jugu Italije omogočili sprejemanje priseljencev, s tem pa je dosegel, da je kraj s 1.800 prebivalci po letih izseljevanja domačinov ponovno oživel. Pod njegovim vodstvom jim je v Riace uspelo ponovno privabiti tudi turiste, odprli so številne lokale in obrtne delavnice ter vzpostavili projekte medgeneracijskega sodelovanja.

Leta 2010 ga je neodvisna britanska organizacija City Mayors razglasila za tretjega najboljšega župana na svetu, revija Fortune ga je leta 2016 uvrstila na seznam 100 najbolj vplivnih posameznikov, navdihnil pa je tudi režiserja Wima Wendersa, ki je o njem posnel dokumentarni film. V Italiji naj bi ga začeli predvajati februarja prihodnje leto.

Dogovorjene poroke za spodbujanje priseljevanja?
Italijanske oblasti pa so Lucana zdaj aretirale in sporočile, da zanj zahtevajo hišni pripor. Obtožen je, da je organiziral poroke med prebivalci vasi in priseljenci zato, da bi priseljenci pridobili dovoljenje za prebivanje v Italiji. Poleg tega ga sumijo nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev za pobiranje odpadkov v njegovem kraju.

Tožilstvo je pri tem objavilo izvlečke telefonskih pogovorov župana, iz katerih, kot je zapisalo, jasno izhaja, da je zavestno deloval v nasprotju z veljavno zakonodajo, ki naj bi jo označil kot "neumno".

"Naredil vam bom osebno izkaznico, sem proti zakonu, sem proti zakonu, ki pravi, da je za izdelavo osebne izkaznice treba imeti veljavno dovoljenje za prebivanje. Poleg tega bi morali dokazati, da živite v vasi Riace, da imate hišo v Riaceju (...), prevzemam odgovornost in povem vam, da je v redu," je dejal tujki v posnetem pogovoru, ki so ga predvajali v preiskavi. V drugem pogovoru ženski iz Nigerije predlaga poroko, ki bi ji omogočila pridobitev dovoljenja za prebivanje.

Odkrit boj proti priseljevanju
Italijanska desna populistična vlada je prejšnji teden sprejela predlog nove, strožje zakonodaje proti nezakonitemu priseljevanju. Zaradi politike do priseljencev je bil Rim septembra deležen ostrih kritik nove komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.