Ukrajinski kmet v svojem skladišču žita. Foto: Reuters
Ukrajinski kmet v svojem skladišču žita. Foto: Reuters

Varšava je znova pozvala Bruselj, naj podaljša omejitve, ki se iztečejo 15. septembra. "Ne glede na nadaljnjo odločitev Evropske komisije po tem datumu ne bomo odprli meje za ukrajinsko žito. Če Bruselj ne bo ohranil embarga, bomo te ukrepe uvedli sami. Interesi poljskega podeželja so za nas najpomembnejši," je poljska vlada zapisala v izjavi.

Poljska vlada je dodala, da bodo poljske omejitve veljale, "dokler ne bodo urejeni kmetijski odnosi med Poljsko in Ukrajino", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je omejitve uvoza ukrajinskega žita v pet držav članic uvedla že na začetku maja in jih nato na začetku junija podaljšala do 15. septembra. Uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen je v skladu s tem dovoljen v vse članice EU-ja, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice Unije ali tretje države. Pet članic želi, da EU prepoved uvoza podaljša najmanj do konca leta.

Bruselj je uvoz omejil, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravil carine, znašle v težavah. Začele so se kopičiti zaloge, zaradi česar se je na trgu pojavilo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Morawiecki kmetom zagotavlja, da bo branil njihove interese

Vprašanje omejitve uvoza ukrajinskega žita je trenutno še posebej občutljivo na Poljskem, kjer bodo prihodnji mesec potekale parlamentarne volitve. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ima namreč močno podporo v podeželskih regijah. "Vsem kmetom želim zagotoviti, da bomo branili njihove interese," je na seji vlade dejal predsednik vlade Mateusz Morawiecki.

Kijev razmišlja o mednarodni arbitraži

Vprašanje uvoza žita pa je sprožilo tudi diplomatski spor med sosedama. Ukrajinski premier Šmigalj je opozoril, da Kijev razmišlja o pravnih ukrepih proti odločitvam Varšave.

"Nimamo namena škodovati poljskim kmetom. Toda v primeru kršitve trgovinskega prava v interesu političnega populizma pred volitvami se bo Ukrajina prisiljena obrniti na arbitražo Svetovne trgovinske organizacije, da bi dobila odškodnino zaradi kršitve norm splošnega sporazuma o trgovini in carinah," je dejal.

Pred vojno vzhodnoevropske države niso bile med glavnimi uvoznicami ukrajinskega žita, a se je izvoz tega žita in oljnih semen na Poljsko in v Romunijo lani močno povečal, kažejo podatki ukrajinske carine.